Hlavní obsah

Potlesk pro Václava Havla a zvonění klíči, lidé se loučili s prezidentem

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tisíce lidí ve středu na pražském Hradčanském náměstí vzdaly úctu zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi. V okamžiku, kdy se přiblížila dělová lafeta s rakví pokrytou státní vlajkou, přítomní začali spontánně tleskat a cinkat klíči.

Potlesk a cinkání klíči pro Václava HavlaVideo: Jiří Ovčáček, Právo

 
Článek

Už kolem sedmé hodiny ranní se lidé začali scházet v blízkosti centra Pražská křižovatka, odkud o hodinu později vyrazil smuteční průvod v čele s proskleným vozem vezoucím rakev s Havlovými ostatky.

„Takový charismatický chlap už tady nikdy nebude,“ zaznělo mezi těmi, kteří se přišli s Havlem rozloučit.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Tisíce lidí se shromáždily na Hradčanském náměstí

Proud lidí, který se vydal po starodávné Královské cestě přes Karlův most na Hrad, byl tichý, důstojný. Na první pohled se zdál nekonečný. Klementinum, kolem kterého lidská řeka prošla, zdobil symbolicky transparent „Václave, děkujeme“ se srdíčkem, které bylo tak typické pro Havlův podpis.

Čtěte také:

Průjezd průvodu prvním nádvořím Video: Novinky

Potlesk a cinkání klíči pro Václava HavlaVideo: Jiří Ovčáček, Právo

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Děkovný nápis nedaleko Karlova mostu

Oproti původnímu plánu nakonec lidé nesměřovali do Loretánské ulice, ale přímo na Hradčanské náměstí. Dav sem dorazil krátce po deváté hodině. Do oficiálního zahájení vojenské části smutečního aktu v té chvíli zbývalo 45 minut. Lidé, mezi kterými převládala mladá generace, trpělivě čekali, ačkoliv bylo velmi chladné počasí, vál studený vítr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lafeta s ostatky Václava Havla na Pražském hradě.

V deset hodin vyrazil Loretánskou ulicí smuteční průvod s rakví umístěnou na lafetě taženou šesticí kladrubských vraníků. V okamžiku, kdy lidé zahlédli rakev pokrytou státní vlajkou, vypukl spontánní potlesk jako výraz úcty k zesnulému prezidentovi Havlovi. Trval déle než pět minut. Mnozí také začali zvonit klíči, což je jeden ze symbolů sametové revoluce roku 1989, v jejímž čele Václav Havel stál.

Foto: Petr Josek, Reuters

Lidé se shromáždili na Pražském hradě k uctění památky Václava Havla

Související témata:

Výběr článků

Načítám