Hlavní obsah

Devět obcí vybíralo nové zastupitele, Prameny opět bezvýsledně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V devíti obcích v České republice v sobotu lidé volili nové zastupitele. Většinou si mohli vybírat hlavně z nezávislých kandidátů. Zájem byl velký, a ačkoli mohou obyvatelé vsí chodit k urnám až do 22:00, na řadě míst už své hlasy hodila do schránky více než polovina registrovaných voličů. Pouze v Pramenech na Chebsku byla volební účast mizivá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zadlužená obec Prameny hledala v minulosti starostu bezúspěšně už pětkrát. Nyní navíc ministerstvo vnitra už předem v pátek rozhodlo, že se hlasy voličů stejně nebudou započítávat, protože nikdo z pětice kandidátů nemá v obci trvalé bydliště.

Prameny s asi 150 obyvateli tak bude muset dál řídit správce ustavený ministerstvem vnitra. Obec je bez zastupitelstva dva roky, nikdo z místních kandidovat nechce. Ves totiž patří mezi nejzadluženější v zemi.

Dluhy za desítky miliónů korun vznikly před lety, když obec chtěla využít potenciál místních pramenů minerálních vod. Zkušební vrty stály milióny, ale nakonec projekt zkrachoval. V exekuci musela být prodána dokonce i radnice.

Jinde byl zájem veliký

V ostatních osmi obcích však už nové komunální volby zaznamenaly daleko větší zájem. Například v Radkově na Svitavsku před 16:00 odvolilo zhruba 75 procent oprávněných voličů. Kandidátku tam sestavila ČSSD a voliči mohli vybírat ještě ze dvou nezávislých kandidátek.

Za vysoké účasti obyvatel obcí se konaly opakované volby i ve Zdobnici a Bohdašíně na Rychnovsku. V Bohdašíně, kde kandiduje devět nezávislých uchazečů, do 15:30 odvolilo už přes 50 procent registrovaných voličů a ve Zdobnici přibližně 60 procent. Tam bylo sestaveno celkem pět kandidátek, čtyři patří různým sdružením a pátou má KSČM.

Více než polovina voličů přišla před 16:00 k urnám i ve Lhůtě na Plzeňsku. A to přesto, že o výsledku voleb je v obci s asi 130 voliči rozhodnuto předem, protože kandiduje pouze jedno sdružení. Nově se volilo rovněž ve Valech na Chebsku.

Volby bez problémů

V některých obcích jsou opakované volby důsledkem neshod v předcházejícím zastupitelstvu. Třeba v Krnsku na Mladoboleslavsku padlo minulé vedení vesnice kvůli tomu, že část zastupitelstva rezignovala na funkce, a celkový počet zastupitelů tak klesl pod pět. V Krnsku přišla do 16:00 odevzdat svůj hlas zhruba polovina oprávněných voličů.

"Žádné problémy nebyly zaznamenány," uvedla pracovnice obecního úřadu.

V Malém Březně na Mostecku s 240 obyvateli se dokonce volilo už potřetí. Ze sedmi zastupitelů získala vítězná strana v minulosti vždy čtyři a opozice si složením zbylých tří mandátů vynutila opakování voleb.

"Tentokrát už to snad bude definitivní. Zájem lidí je velký, podobně jako minule," řekla předsedkyně tamní volební komise Hana Čejková. V 15:00 podle ní odvolilo výrazně přes 50 procent voličů. Minulé hlasování bylo velmi těsné, vítězné Sdružení společně pro Malé a Velké Březno dostalo 51,1 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám