Hlavní obsah

Zemřel tvůrce vysílače na Ještědu Hubáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu zemřel ve věku 87 let významný český architekt Karel Hubáček. Jeho nejznámějším návrhem je hotel a vysílač na Ještědu, za nějž v roce 1969 obdržel prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Architekt Karel Hubáček

Článek

Informaci o Hubáčkově úmrtí přinesl server Lidovky.cz s odkazem na architektova kolegu Miroslava Masáka, následně ji potvrdila Hubáčkova manželka.

Mezi další známé Hubáčkovy realizace patří například meteorologická věž v pražské Libuši či obchodní středisko Ještěd v Liberci.

Vysílač a hotel na Ještědu navrhl Hubáček v polovině 60. let. Pozoruhodná stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu s posléze stala jedním ze symbolů celého Liberce. Stavba začala v roce 1966, hotel byl otevřen o sedm let později. Budova je vysoká 94 metrů.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ještěd

Hubáček vystudoval architekturu bezprostředně po druhé světové válce na ČVUT v Praze. Na přelomu 60. a 70 . let spoluzaložil v Liberci SIAL (Sdružení inženýrů a architektů Liberec), v jehož čele stál v letech 1990 až 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám