Hlavní obsah

Stovky horníků v Karviné trápí už tři dny zažívací potíže

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Zažívací potíže, spojené s průjmy a zvracením, sužují už tři dny pracovníky černouhelného dolu v Karviné. Příčinu nakažlivého onemocnění zjišťuje OKD ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě. Informoval o tom v sobotu zástupce mluvčího OKD Marek Síbrt.

Foto: Profimedia.cz

Stovky horníků v Karviné trápí už tři dny zažívací potíže. Ilustrační foto

Článek

Průjmy a zvracení podle něj postihly už tři stovky zaměstnanců závodu ČSA, který je jedním ze dvou pracovišť Dolu Karviná.

„Ihned po zaznamenání prvních příznaků onemocnění u většího počtu pracovníků přijala společnost OKD v součinnosti s Krajskou hygienickou stanicí důsledná opatření. Informovali jsme všechny pracovníky dolu, posílili hygienickou prevenci a zajistili dostatek balené pitné vody,“ sdělil Síbrt s tím, že v dole nemuselo dojít k omezení těžby.

„Je to komplikace, ale je řešitelná. Důl Karviná má pět tisíc zaměstnanců, takže není problém operativně nahradit ty, kteří nepřijdou do práce,“ řekl.

Příčina infekce zatím není jasná

„Zdrojem nákazy pravděpodobně nejsou svačiny pro důlní pracovníky, které se připravují pro všechny pracoviště OKD v areálu Dolu Darkov. Pracovníci ostatních dolů se s podobnými problémy nepotýkají. Navíc zažívací problémy trápí i povrchové pracovníky Dolu Karviná, kteří svačiny nedostávají. Příčinu nákazy prošetřujeme ve spolupráci s KHS a dalšími subjekty, které pro nás zajišťují stravování,“ dodal Síbrt.

Podle předběžných výsledků laboratorních rozborů není příčinou onemocnění ani pitná voda. Oficiální výsledky testů budou k dispozici v pondělí.

„Podle údajů ze sobotního rána se stav stabilizoval a počet nemocných se již nezvyšuje, v dalších dnech předpokládáme stabilizaci situace,“ doplnil zástupce OKD. hon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám