Hlavní obsah

Ministr Kocourek ve vládě skončil

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) přijal ve středu večer demisi ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Ministr se téhož dne odpoledne pokoušel vysvětlit, jak si jeho matka v penzi přišla na 16 miliónů korun. Kocourek přiznal, že to byly jeho nastřádané peníze, které chtěl utajit před manželkou, která se s ním rozváděla. Jeho vysvětlování nezapůsobilo na mnohé kolegy příliš důvěryhodně, večer pak nabídl premiérovi demisi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kocourek (ODS)

Článek

Kocourek se setkal s předsedou vlády v 17:45, aby mu podal vysvětlení ke své kauze a nabídl mu demisi. Podle mluvčího vlády Jana Osúcha premiér demisi přijal s platností k 14. 11. 2011.

„Na základě podrobné informace se předseda vlády nedomnívá, že se jedná o důvodné podezření z korupce, nicméně kroky učiněné panem ministrem v roce 2008 považuje za nešťastné,“ odůvodnil Nečasovo rozhodnutí Osúch.

Kocourek po čtyřech dnech mlčení předstoupil ve středu kolem 15:00 před novináře. Nejen opozici a koaličním kolegům, ale i členům Kocourkovy ODS se však Kocourkovo vysvětlení o původu 16 miliónů nezamlouvalo.

I kdyby se totiž prokázalo, že peníze nepocházejí z korupce, zůstalo by podezření z podvodu. Podle právních názorů totiž peníze nabyté během manželství jsou pokládány za společné jmění manželů a ti by se o něj při rozvodu měli dělit rovným dílem.

Osmimiliónový podvod podle právničky Kláry Slámové může vynést pět až deset let za mřížemi. Kocourek není chráněn jakoukoli formou imunity, jaké požívají zákonodárci, protože není členem žádného zákonodárného sboru. Do vlády byl jmenován coby ekonomický expert ODS.

Ve vládě se za rok její existence vyměnilo už pět ministrů. Nejkratší angažmá trvalo ministru životního prostředí Pavlu Drobilovi (ODS), kterému zlomil vaz nedlouho po volbách korupční skandál. Nahradil jej pražský starosta Tomáš Chalupa (ODS).

Dalšími oběťmi skandálů se stali ministři VV, a to ministr vnitra Radek John a ministr dopravy Vít Bárta. Za Johna nastoupil nestraník Jan Kubice, dopravu řídí Pavel Dobeš (VV).

Odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Narodil se 23. prosince 1966 v Moravské Třebové. Vystudoval obor ekonomika a řízení na Českém vysokém učení technickém v Praze (1992), absolvoval stáž investičního bankovnictví v Londýně (1994) a stáž o finančním sektoru USA (1997).

V roce 1992 byl krátce poslancem bývalého Federálního shromáždění. V letech 1992 až 1997 pracoval na Úřadu vlády ČR na pozici poradce tehdejšího předsedy vlády Václava Klause. Do parlamentu se vrátil v roce 1998 a ve funkci místopředsedy rozpočtového výboru byl poslancem za ODS až do roku 2006 (znovuzvolen byl v roce 2002). V letech 1997-2005 byl také členem prezidia Pozemkového fondu.

Po odchodu ze Sněmovny začal podnikat v oblasti ekonomického poradenství a stal se garantem ekonomické části programu ODS. Od roku 2006 byl předsedou dozorčí rady ČEZ (do srpna 2010) a podnikal v oblasti ekonomického poradenství.

Podílel se na vzniku dvou učebnic: Ekonomie pro inženýry (1991) a Teorie firmy (1992). Za ODS zasedal v expertní skupině o veřejných rozpočtech, mandatorních výdajích a sociálním a důchodovém systému, která pracovala na návrhu koaliční smlouvy. 

V mládí se stal obětí nehody, při které přišel o nohu.

Před nedávnem pak premiér vyhodil v rámci boje o vliv uvnitř ODS ministra zemědělství Ivana Fuksu. Za něj dosadil jeho rivala Petra Bendla. O nástupci Kocourka v čele významného ekonomického resortu se zatím ještě nikdo nezmiňoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám