Hlavní obsah

Milióny jsem odklonil v době rozvodu kvůli manželce, vysvětlil ministr Kocourek

Právo, Novinky, jim, ada, rsk
Praha
Aktualizováno

Ministr průmysl a obchodu Martin Kocourek (ODS) zatím tlak na své odvolání z funkce ustál. Novináře ve středu seznámil s vysvětlením, jak se jeho matka dostala k dluhopisům v hodnotě 16 miliónů korun, podle něj šlo o způsob, jak peníze "odklonit" v době rozvodu. Rezignaci podávat nehodlá. Připustil však, že se ještě s premiérem poradí o dalším postupu.

Článek

Zjevně velmi nervózní Kocourek vysvětloval novinářům, že k podivným transakcím jeho matky došlo v období, které pro něj bylo emocionálně vypjaté. Připustil, že se jednalo o jeho peníze, a nepřímo potvrdil spekulace tisku, že převodem 16 miliónů přes matčin účet se chtěl vyhnout dělení svých peněz během rozvodového řízení.

„Rozumějte tomu tak, že jsem nechtěl, aby problémy související s mými vlastními prostředky byly ohroženy problémy s mou bývalou manželkou,“ řekl Kocourek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Ministr se zásadně ohradil proti všem předchozím spekulacím, že peníze by mohly souviset s jeho tehdejším angažmá v čele dozorčí rady ČEZ. Odmítl i možnost, že by peníze mohly pocházet od hazardních lobby.

Podle Kocourka také není pravdou, že by kdy tvrdil, že peníze se jej netýkají s tím, že se jedná o záležitost matky. Jenže právě v prvních reakcích uváděl, že neví, odkud se peníze vzaly a musí se na to matky zeptat.

Míří za Nečasem

Proč na vysvětlení čekal čtyři dny, vysvětloval Kocourek tím, že po celou dobu zvažoval, zda otevírat několik kapitol svého života, které považuje za „nešťastné, osudové a pro něj uzavřené“.

Na účtu Kocourkovy matky Jindřišky přistálo v roce 2008 16 miliónů korun. Podle Mf Dnes matka nynějšího ministra uzavřela smlouvu se společností Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 miliónů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investovala peníze klientů výhradně Key Investments. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak přišla hotovost 16,14 miliónu korun na její účet.

„Veškeré prostředky pocházejí z mých osobních, rodinných či historických zdrojů,“ řekl Kocourek. Z úspor a podnikatelské činnosti coby ekonomického či investičního poradce si prý přišel na deset miliónů, ale odmítl médiím předložit další podrobnosti. Přislíbil však ukázat policii daňová přiznání, která mají dokazovat, že si peníze skutečně vydělal.

Jistý si svým křeslem ve vládě však ještě není. Připustil, že se s premiérem ještě jednou setká, aby situaci zhodnotili.

Politici jsou s prohlášeními opatrní

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg nechce, aby Kocourek odcházel z vlády, ale žádá, aby podrobně vysvětlil, jak k penězům přišel. „Měl by do detailů vše objasnit. Ale ostatní nechci komentovat. Rodinné záležitosti jsou vždy složité a rozvodové řízení únavné, proto se štítím o tom mluvit,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Politici ODS se k vyjádření Kocourka nechtějí většinou vyjadřovat s odkazem, že ministrovo vystoupení neviděli, neboť hlasují ve Sněmovně. Se stejným argumentem, že tiskový brífink neviděli, odmítli Kocourkovo vysvětlení komentovat ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Neviděl jsem to, pro mě bude důležité, co řekne pan ministr Kocourek panu premiérovi,“ řekl Právu místopředseda strany a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Koaliční partneři čekají na slovo premiéra

Na otázku, jak jako právník hodnotí fakt, že Kocourek chtěl peníze utajit, aby se nemusel dělit v rámci rozvodu s manželkou, ministr pouze poznamenal: „To bych musel znát podrobnosti, zda šlo o otázku trestně právní či nikoli.“

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka nepůsobilo Kocourkovo vystoupení důvěryhodně. „Okamžitě musí jednat premiér. Je to jeho rozhodnutí, jestli tato vláda má mít důvěru, nebo ne,“ řekl Právu. Na dotaz, zda by měl Kocourek odstoupit, odpověděl: „Osobně bych takového ministra s tímto problémem odvolal.“

Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV) uvedla, že v první řadě čeká na premiérovu reakci. „Je to v první řadě jeho věc, aby se k tomu vyjádřil. Jako manželka musím říci, že jeho vysvětlení mě neuspokojilo,“ řekla Právu. Na dotaz, jak to vnímá jako politička, odpověděla: „Neslyšela jsem jasné vysvětlení o původu peněz. Jejich původ není doložen a to zřejmě veřejnost očekává.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám