Hlavní obsah

Kocourek má poslední šanci, jinak musí z kola ven

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad budoucností ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) ve vládě se stahují mračna. Od špiček ODS sice dostal týden na vysvětlení, jak se stalo, že jeho matce, důchodkyni, přišlo z Nového Mexika 16 miliónů korun, ale události vzaly rychlejší spád.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

Po několika dnech mlčení se má totiž ve středu Kocourek znovu sejít s premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem a vzápětí vystoupit na tiskové konferenci.

Tento postup kopíruje situaci z loňského prosince, kdy po vypuknutí aféry na ministerstvu životního prostředí trvalo jen dva dny, než odstoupil Pavel Drobil z vlády. Tehdy to Nečas označoval za příklad rychlého řešení problému.

Grémium ODS v úterý požádalo, aby Kocourek Nečasovi a pak i veřejnosti kauzu vysvětlil, jinak by měl odejít z vlády. Nervózní z nové aféry jsou i koaliční partneři z TOP 09 a Věcí veřejných.

Týden na vysvětlení považuje za příliš dlouhou dobu TOP 09. „Budeme žádat, aby to pan ministr vysvětlil co nejdříve, pokud tak neučiní, musí okamžitě jednat pan premiér,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Podle předsedy VV Radka Johna je věcí Nečase, jak kauzu vyřeší. Kocourek by však podle Johna měl odejít, neobjasní-li případ. „Pan Gross padl kvůli bytu za čtyři a půl miliónu, 16 miliónů je suma, která prostě, pokud nebude vysvětlena, diskvalifikuje člověka z politiky,“ uvedl John v ČT.

Šetří to už policie

O případ už se začala zajímat protikorupční policie. „Zabýváme se tím na základě podnětů z médií od pondělka. V tuto chvíli se shromažďují a analyzují dostupné informace a materiály,“ řekl k tomu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl novinářům po jednání koaliční devítky, že o Kocourkovi nejednali, ale dostali informaci, že Kocourek bude mít ve středu tiskovou konferenci, kde se ke všem otázkám veřejně vyjádří.

Předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová požadavek špiček ODS popsala Právu slovy: „Platí přesně to, co řekl pan premiér. Že je v zájmu pana Kocourka, v zájmu ODS, v zájmu politické scény vůbec, aby do konce týdne věrohodně vysvětlil všechna ta nařčení, která se objevila. Ve chvíli, kdy by se mu nepodařilo i pro veřejnost pochybnosti vysvětlit, tak potom určitě by ze své pozice odešel, ale to je potom věc rozhodnutí pana premiéra.“

Pokud jde o formu obhajoby, je podle Němcové věc odpovědnosti politika, aby věděl, co má dělat. K poškození ODS podle Němcové došlo už teď. Na druhé straně by se neměla uplatňovat praxe, že kdokoli může na politika ukázat prstem a zlikvidovat ho, dodala.

Jak řekl jeden z místopředsedů strany, který si nepřál být jmenován, varianta, že by Kocourek musel z vlády odejít ještě tento týden, je reálná.

Podle místopředsedy Senátu a člena vedení ODS Přemysla Sobotky Nečas na grémiu zopakoval svůj požadavek na vysvětlení. „Nikdo to nezametá pod stůl,“ řekl Právu Sobotka.

Obdobně se vyjádřil ministr spravedlnosti a místopředseda strany Jiří Pospíšil: „Hodnověrné vysvětlení musí pan Kocourek říct panu premiérovi. To je v tuto chvíli jednoznačné. Počkejme si,“ uvedl pro Právo.

Matce ministra průmyslu v roce 2008 zobchodovala společnost Key Investments (KI) 16 miliónů korun. Kocourková uzavřela smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 miliónů korun.

ČSSD: Jasno musí být během hodin

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka soudí, že by řešení mělo přijít v řádu hodin. „Pokud nebude schopen celou věc rychle vysvětlit, pak není žádný důvod, aby setrvával ve vládě,“ řekl včera a dodal: „Věřím, že premiér Nečas si to velmi dobře uvědomuje, protože on sám rád hovoří o své vládě jako vládě boje proti korupci. Není možné, aby ve vládě setrvával ministr, který není schopen tuto majetkovou transakci vysvětlit.“

Sobotka vidí podezřelost transakce i v tom, že v ní figuruje firma Key Investment, která je podle něj spojená s lidmi kolem ODS. Připomněl, že řada pražských radnic vedených právě ODS, se už domáhala svých peněz, které tato firma spravovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám