Hlavní obsah

Vysoké školství bez školného dopadne špatně, řekl Dobeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém školného by se na českých vysokých školách měl spustit v roce 2013. Nejvyšší částka za jeden semestr bude maximálně 10 tisíc korun. „Dáme výhodné státem garantované půjčky na školné. Kdo je sociálně slabý nebo excelentní student, bude osvobozen od školného,“ uvedl v pořadu Partie televize Prima ministr školství Dobeš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Školné by se na českých vysokých školách mělo začít platit od roku 2013. Vládní koalice pracuje i na variantě takzvaného odloženého školného. Za studium by zaplatily škole banky již v průběhu studia, studenti by začali splácet dluh až poté, co v zaměstnání dosáhnou alespoň průměrného platu.

„Naprosto odmítáme školné, i když by byly nějaké půjčky, upřednostňuje bohaté. Ze vzdělání se stává zboží, ze studenta klient,“ uvedla v pořadu Marta Semelová poslankyně PČR a školská expertka KSČM

„Jsme ojedinělí v tom, že studenti studují několik vysokých škol najednou. Nenutí to studenty dokončit školu,“ uvedl v pořadu Ministr školství Josef Dobeš (VV). „Vysoké školství bez školného dopadne špatně,“ dodal.

„Dáme výhodné státem garantované půjčky na školné. Kdo je sociálně slabý nebo excelentní student, bude osvobozen od školného,“ uvedl Dobeš v pořadu Partie.

Předpokládá se, že školné bude nejvýše 10 tisíc korun za jeden semestr. „Dovedu si přestavit, že vysoké školy v rámci konkurenčního boje nepůjdou na strop deseti tisíc korun,“ uvedl Josef Dobeš.

Anketa

Mělo by se v ČR platit školné na vysokých školách?
Ano
72,2 %
Ne
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23014 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám