Hlavní obsah

Na novelu o zakázkách už radši nesahejte, vzkazuje ministr poslancům

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční zákon z dílny ministerstva pro místní rozvoj čeká zatěžkávací zkouška, při středečním druhém čtení ve Sněmovně do něj mohou podstatně zasáhnout poslanecké pozměňovací návrhy. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) varoval, že zahlcení pozměňovacími návrhy může normu učinit pro praxi nepoužitelnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Vpravo ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou (ODS)

Článek

„V poslední době jsme mohli zaslechnout výtky k zákonu o veřejných zakázkách, že je málo progresivní, nedává příliš váhu na transparentnost zakázek, apod.,“ připustil kritiku ministr. Zaštítil se však podporou neziskových organizací, jako jsou Oživení nebo Transparency International, které novelu chválily.

Například šéf Transparency International Vít Ondračka před časem o zákonu řekl, že i když není dokonalý, znamená pro český systém výraznou změnu k lepšímu a naléhal na poslance, aby pozměňovacích návrhů přednášeli co nejméně.

„Nerad bych, aby kvůli pozměňovacím návrhům byl zákon nepoužitelný,“ poznamenal v úterý Jankovský s tím, že by se do novely neměly zejména dostat body, které patří do jiného odvětví.

"Snad si dá TOP 09 říct"

Jako příklad nadbytečného doplnění uvedl pozměňovací návrh od TOP 09. Podle Jankovského koaliční partner navrhuje zřízení centrálního registru smluv ve formátu PDF. V daném formátu se obtížně vyhledává, poznamenal Jankovský, především se ale jedná o zdvojení, jelikož novela ukládá zadavateli povinnost vyvěsit cenu zakázky a další náležitosti na web.

„Centrální registr by se měl podle našeho názoru týkat všech smluv - i prodeje majetku, pronájmů a podobně. Pozměňovací návrh podle našeho názoru nebyl úplně šťastný. Doufám, že jsme je přesvědčili, že to naše řešení je dostačující a nepřinese v praxi takové problémy,“ řekl Jankovský.

Na závěr dodal, že i hospodářský výbor souhlasil se stanoviskem ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám