Hlavní obsah

Přímá volba prezidenta znovu zaměstná koalici, VV ji chtějí rozhýbat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár dní poté, co TOP 09 na víkendovém sněmu potvrdila nominaci svého předsedy Karla Schwarzenberga na prezidenta, přišla v úterý další z koaličních stran, Věci veřejné, s požadavkem, aby se o přímé volbě začalo konečně jednat. A to jak v rámci koalice, tak v obou komorách parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference šéfů koaličních stran: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

Strana prostřednictvím Výkonné rady vyslovila "vážné znepokojení nad současným přešlapováním a nedostatečným řešením přímé volby prezidenta".

VV tvrdí, že jsou připraveny přímou volbu podpořit " bez jakýchkoliv vlastních požadavků na změny pravomocí prezidentského úřadu". Strana prosazuje, aby se o volbě hlavy státu začalo jednat mezi koaličními špičkami ve formátu K9 a rovněž v obou parlamentních komorách i mezi kluby politických stran.

Schwarzenberg, který získal podporu TOP 09, je připraven kandidovat i v případě, že se přímá volba neuskuteční. V její konání za současné situace totiž příliš nevěří. [celá zpráva]

Podporu přímé volbě hlavy státu, která by se mohla uskutečnit po skončení mandátu prezidenta Václava Klause v roce 2013, vyslovily všechny strany. Neshodnou se však právě na změnách pravomocí, a to zřejmě návrh zablokuje. Kritici říkají, že strany ve skutečnosti změnu nechtějí, protože nepřímá volba je pro ně nyní výhodnější. Spory o pravomoci prezidenta jsou jen záminkou.

Vládní návrh, který v září prošel prvním čtením, nyní leží ve Sněmovně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám