Hlavní obsah

Před volbami nahlásili bydliště v hotelu, Karlova Studánka je škrtla ze seznamu voličů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlova Studánka

Rozruch kolem voleb do obecního zastupitelstva v lázeňském městečku Karlova Studánka v Jeseníkách pokračuje. Pár dnů před opakovanými volbami, které se uskuteční v sobotu 22. října, se obec rozhodla vyškrtnout 47 občanů majících zde trvalý pobyt, ze seznamu voličů. Podle obce zde totiž nemají volební právo.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Karlova Studánka

Článek

„K tomuto kroku jsme se odhodlali, abychom zabránili manipulaci voleb v Karlově Studánce, které budou v sobotu. Motivací nám byl návrh Ústavního soudu, který upozorňuje na problém pouze formálních občanů, musí být totiž bráni materiálně. Z volebního seznamu jsme proto vyškrtli vlastně dva druhy u nás přihlášených,“ vysvětlil Právu současný starosta Karlovy Studánky Roman Reichl.

„Ty, kteří se vloni před volbami a i nyní přihlašují na stejnou adresu do hotelu Džbán, aby podle nás ovlivnili výsledek voleb. Druhou skupinou jsou lidé, kteří zde již dlouhou dobu nebydlí, nepracují, k obci nemají žádný vztah, v jejich bytě je třeba už nahlášený jiný člověk, ale oni si své věci nedali do pořádku,“ upřesnil Reichl s tím, že všem 47 občanům odešel doporučený dopis s informací o vyškrtnutí z volebního seznamu.

Ukáže se, kdo skutečně v obci žije

„Dokonce na recepci hotelu Džbán jsme navíc nechali osobně odnést 34 obálek všem zde přihlášeným, jež jsme odstranili ze seznamu. Všichni vyškrtnutí mají právo podat na obec námitku k tomuto rozhodnutí a obec se jí bude zabývat. Pokud dodají dostatečné důkazy, že zde mají právo volit, tak jim tu možnost znovu dáme. Je ale možné, že u některých své rozhodnutí potvrdíme. Mohou se potom obrátit na soud, aby věc přezkoumal,“ upřesnil starosta.

Dodal, že otázkou je, kolik lidí se vůbec ozve, jelikož jim třeba dopis vůbec nedorazí, když na adrese v Karlově Studánce vůbec nebydlí.

Nemá to logiku, nikdo přece nemůže nikomu upřít právo na volení. Každý má právo volit tam, kde bydlí. Říká to i Ústava České republiky.
Ludvík Zifčák

„Rozhodně se budeme bránit,“ reagoval na krok obce Ludvík Zifčák, kandidát Sdružení Prosperita a bývalý agent StB, do jehož hotelu si trvalý pobyt nahlásilo právě 34 lidí, které obec nyní vyškrtla z volebního seznamu.

„Nemá to logiku, nikdo přece nemůže nikomu upřít právo na volení. Každý má právo volit tam, kde bydlí. Říká to i Ústava České republiky. Všichni se zbláznili. Na jednu stranu se po lidech chce, aby za prací jezdili přes půlku republiky, a pak nemohou volit?“ ptal se překvapeně Zifčák.

Volby v Karlově Studánce zrušil letos v červnu Ústavní soud právě kvůli tomu, že se tam krátce před loňskými volbami přihlásilo k pobytu podezřele mnoho lidí, kteří pak ovlivnili hlasování. V opakovaných sobotních volbách se v obci budou o přízeň voličů ucházet čtyři strany a sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám