Hlavní obsah

Bátora má smůlu, šéfem Dobešova kabinetu se stane Krejza

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým šéfem kabinetu ministra školství Josefa Dobeše (VV), za rok již pátým, se stane Martin Krejza (ODS), který dohlížel na ministerské Centrum pro přípravu státních maturit Cermat. Právu informaci potvrdil Dobeš.

Foto: archiv, Právo

Martin Krejza

Článek

Ještě minulý týden přitom padalo na školství jméno kontroverzního úředníka Ladislava Bátory, který nyní de facto kabinet řídí.

Co je za těmito personálními šachy? Dobeše totiž poslední dobou provází smůla. Opustila ho stěžejní část klíčového managementu, kterému loni v prosinci nadělil statisícové odměny.

Nejprve nečekaně skončila 26. července ředitelka tiskového odboru Lucie Kubovičová, jež si přišla při jednorázové odměně na 114 tisíc. A teď končí i dosavadní šéfka kabinetu Jana Machálková, která dostala ještě o třicet tisíc korun víc. A právě té dělá Bátora zástupce. Proto se logicky předpokládalo, že se dostane na její místo.

„Ano, nebudu mlžit a zastírat. Paní ředitelka mi dala papír s rezignací. Termín je úterý 11. října. Má tříměsíční dítě, nedá se to skloubit. Dohodli jsme se, že přejde do týmu personálních poradců. Novým šéfem kabinetu se stane můj dlouholetý kamarád Martin Krejza,“ řekl Právu Dobeš.

Odvolán a povýšen

Bátora tedy nakonec ostrouhá. Nejprve působil v resortu jako poradce, poté v pozici personálního ředitele. Kvůli jeho pracovnímu zařazení odmítali chodit ministři TOP 09 na vládu. Poté Dobeš Bátoru odvolal a vzápětí paradoxně povýšil tohoto úředníka, politicky krytého Hradem, na vicekancléře, tedy zástupce šéfa kabinetu.

Pozice ředitele kabinetu je jednou z nejdůležitějších v úřadu. Tento úředník má v pravomoci změny pracovních poměrů zaměstnanců, zabývá se vyřízením poslaneckých interpelací, prověřováním písemností předkládaných ministrovi k podpisu a zpracováváním stanovisek. Zajišťuje kontakt ministra s Hradem, parlamentem a Úřadem vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám