Hlavní obsah

Z léta rovnýma nohama do zimy, na horách už sněžilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod studené fronty, která v pátek od západu postupuje přes české území, přinesl i sněžení. První sníh se objevil v Krušných horách v oblasti kolem Klínovce a Božího Daru i v Beskydech. Sníh však velmi rychle roztál, informoval Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku.

Článek

Ochlazení bylo podle Kovaříka poměrně rychlé. Ve čtvrtek kolem 20:00 bylo ještě asi 14,9 stupně Celsia. Po další půlhodině ale už klesla rtuť teploměru o osm stupňů. V pátek bylo v Šindelové během dne kolem sedmi až deseti stupňů, na vrcholcích Krušných hor se v nadmořské výšce kolem 1000 metrů pohybovala teplota mezi dvěma až šesti stupni Celsia, podotkl Kovařík. "První sněžení v této době není zase tak výjimečné," dodal.

V loňském roce ve vyšších polohách Krušných hor sněžilo před nadcházející zimou poprvé už 31. srpna. Sníh ovšem velmi rychle roztál. První vydatnější sněžení pak následovalo 20. října.

"Současnému ochlazení předcházelo nebývale teplé babí léto, které v regionu bylo naposledy zhruba před 15 lety," uvedl Kovařík.

V Beskydech sníh hned tál

V pátek sněžilo i na Lysé hoře v Beskydech. „Dnes po třinácté hodině začalo sněžit, teď už padá čistý sníh. Zatím to ale hned taje, protože ještě nemrzne,“ hlásil v pátek odpoledne z Lysé hory tamní meteorolog Stanislav Ondruch.

Podle informací ČHMÚ v Ostravě se sníh ani na vrcholech Beskyd dlouho neudrží. „V noci by teploty na hřebenech hor mohly klesnout pod nulu. Pokud spadnou i nějaké srážky, nelze vyloučit, že by se v nejvyšších polohách mohla udržet tenká vrstva mokrého sněhu. Na příští týden se očekává mírné oteplení, takže to rozhodně nevypadá na žádnou sněhovou kalamitu,“ dodal Tomáš Ostrožlík z ČHMÚ.

Nic neobvyklého, tvrdí meteorologové

ČHMÚ připomněl, že k 7. říjnu není první sníh ničím výjimečným. Meteorologové zapátrali ve statistikách a konstatovali, že například v roce 1897 napadlo na Lysé hoře dokonce 33 centimetrů nového sněhu.

V roce 1994 se osmicentimetrová sněhová pokrývka objevila i v obci Červená v Nízkém Jeseníku. Sněžilo však i v Harrachově, Kunčicích i ve Světlé hoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám