Hlavní obsah

Česká stopa v Afghánistánu - 7000 vojáků a účet za osm miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánským bojištěm prošlo za deset let trvání konfliktu více než 7000 českých vojáků, přičemž čtyři z nich při misi zahynuli. Státní kasu pak účast v konfliktu přišla na 8,3 miliardy korun. S připomínkou na desetileté výročí trvání konfliktu to ve středu konstatoval Jiří Štábl z tiskového odboru ministerstva obrany.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vyvěšování vlajky v táboře speciálních sil Camp Hombre v afghánském Džalalabádu za účastni ministra obrany Vondry

Článek

Češi do mise nasadili různé druhy jednotek: speciální síly, vojenské lékaře, piloty, chemiky a pyrotechniky.

Vůbec prvním příspěvkem Čechů do operace International Security Assistance Force (ISAF) bylo vyslání šesté polní nemocnice. Česká republika poté do Afghánistánu vyslala meteorology, pyrotechniky a odborníky na řízení letového provozu.

Od roku 2005 do roku 2007 byli čeští vojáci nasazeni také v provincii Fajzabád, kde zajišťovali ochranu německého provinčního rekonstrukčního týmu. Česká republika pomohla v roce 2008 spojencům i v Uruzgánu, kde její armáda zabezpečovala ochranu nizozemské základny.

Kromě spojenecké operace ISAF působila v Afghánistánu ještě protiteroristická operace Enduring Freedom, vedená USA jako odpověď na útoky z 11. září 2001. ČR do operace opakovaně vyslala svou 601. skupinu speciálních sil.

Obnova země i výcvik armády

Jedním z hlavních působišť české armády je provincie Lógar, kde je nasazen rekonstrukční tým. Civilní experti v něm realizují projekty obnovy infrastruktury válkou zničené země. Jejich bezpečnost zajišťuje několik stovek vojáků.

Spojenecká vojska se budou v blízkých letech z Afghánistánu postupně stahovat. S předáváním země do rukou jejích obyvatel souvisí výcvik jejích samostatných ozbrojených složek.

Do mise ISAF v Afghánistánu je v současné době zapojeno 130 000 vojáků ze 48 států. Českých vojáků je nyní v zemi přibližně 720, příští rok by jich mělo být o sto méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám