Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon umožňující obcím omezit hazard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý podepsal trojici zákonů. Jedním z nich je i novela o loteriích a jiných podobných hrách, která umožní obcím více regulovat hazard. Obce dostanou právo vyhláškami regulovat místa i čas provozování heren.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Loni před volbami Klaus podobný zákon vetoval a Sněmovna již poté neměla čas jeho rozhodnutí přehlasovat.

Poslanci zákon schválili počátkem září s úpravami, které navrhl Senát. Pro hlasovali poslanci napříč politickým spektrem vyjma Věcí veřejných.

Platnost dosud vydaných licencí, například u videoloterijních terminálů, zkracuje novela z dosavadních deseti na tři roky. Nově se rovněž sjednotí odvody z výnosů hazardu z dosavadních čtyř sazeb na jednu sazbu ve výši 20 procent.

Tím by se mělo podle ministerstva financí zabránit tomu, aby se loterijní firmy štěpily na menší a spadaly do nižších odvodů. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí.

Reklama z ČT téměř zmizí

Vedle novely tohoto zákona podepsal prezident i úpravu zákona o České televizi, která upravuje financování fondu kinematografie a Státního fondu kultury. ČT tak bude moci od příštího roku vysílat reklamu pouze na kanálech ČT 2 a ČT 24. Státnímu fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie tak budou přispívat soukromé televize dvěma procenty z reklamních výnosů.

Podpis připojil rovněž pod novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Ta umožňuje uložit ochranné léčení osobám mladším patnácti let, které spáchaly závažný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám