Hlavní obsah

V Ostravě protestovali zdravotníci

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Chudým ani loupežníci nebrali. Čím mne motivujete k vyššímu výkonu? Snížením mzdy? Takovéto transparenty byly v úterý odpoledne k vidění na protestní akci moravskoslezských zdravotníků před krajským úřadem v Ostravě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zdravotníci z krajských nemocnic přišli v úterý odpoledne protestovat před hejtmanství proti snižování svých platů. Měli i transparenty.

Článek

Zdravotníci se báli snižování platů, které chtěl zavést kraj ve svých nemocnicích. Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) od změn ale ustoupil.

Lidé v Ostravě přišli bojovat proti snižování svých platů, které se mělo uskutečnit od 1. ledna 2012, kdy by měly začít fungovat nové tarifní tabulky. Kraj totiž chtěl zavést v nemocnicích, které zřizuje, pásmové odměňování. Mimo jiné by to znamenalo, že zdravotní sestra s více než třiatřicetiletou praxí by na mzdě tratila o tři tisíce korun. Mezi protestující zdravotníky přišel moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) a sdělil jim, že se tarifní tabulky takovýmto způsobem nyní měnit nebudou.

Na demonstraci před krajský úřad v úterý odpoledne dorazily také zdravotní sestřičky z havířovské nemocnice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Mezi demonstrující zdravotní sestry přišel hejtman kraje Jaroslav Palas, aby jim sdělil, že změny tarifu se neuskuteční.

„Dvacet let jsem čekala, až se mi tím, že odpracuji 32 let, zvedne plat. A teď bych od ledna měla přijít o tři tisíce korun? Je to nehoráznost, s čím kraj přišel. Prý chtěl odměnit ty pracovníky, kteří pracují na sto procent, a motivovat ostatní. My ale všichni makáme na sto padesát procent. Pokud to dnes nedopadne dobře, tak jsme se bavili, že jsme ochotní jít do stávky či podat hromadné výpovědi. Nyní je nám líto, že jsme se nepřidali k protestní akci lékařů s názvem Děkujeme, odcházíme,“ rozzlobeně líčila Právu třiapadesátiletá zdravotní sestra z infekčního oddělení havířovské nemocnice Božena Vašíčková ještě před příchodem hejtmana.

„S tímto záměrem oslovili ředitelé nemocnic mého náměstka pro zdravotnictví Karla Konečného a on to vzal do svých rukou, aniž by to s vedením kraje projednal. Myslím, že tuto záležitost velmi podcenil. Byla chyba, že záměr více neprodiskutoval s odbory,“ vysvětloval situaci Právu hejtman Palas s tím, že vůbec nepovažuje za vhodné, aby se v současnosti pásmové odměňování v krajských nemocnicích zavádělo, proto také od záměru kraj ustoupil.

Náměstek hejtmana Karel Konečný (KSČM) potvrdil, že signály ohledně pásmového odměňování skutečně přišly z řad ředitelů krajských nemocnic. „Naším záměrem bylo to, aby ve všech našich nemocnicích fungovalo odměňování personálu stejným způsobem. S řediteli jsme se shodli na pásmovém odměňování, poté jsem návrh nové tarifní tabulky představil i odborářům. Zhruba před deseti dny. Ti ale řekli, že s tím určitě nebudou souhlasit a následně se rozjely protestní akce a petice v nemocnicích. Čemuž nerozumím, protože zatím nic nebylo rozhodnuto. Bylo to ve fázi projednávání,“ vysvětloval náměstek.

Reklama

Výběr článků

Načítám