Hlavní obsah

Na výročí 17. listopadu se v Praze připravují masivní protivládní protesty

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přes dvacet odborářských organizací, občanských sdružení a iniciativ se už podle informací Práva přihlásilo k přípravě masivních protivládních protestů, které mají proběhnout v den 22. výročí tzv. sametové revoluce v centru Prahy. Mezi účastníky nemají chybět ani známé osobnosti, detaily organizátoři tají.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Odboráři při letošní stávce v dopravě

Článek

Na rozdíl od minulých ročníků, kdy se při výročích 17. listopadu mísily dílčí protesty proti politice některých stran nebo jejich vůdců s veselými oslavami „svátku svobody a demokracie“, tentokrát půjde zřejmě do tuhého. Protivládní protest? „Přesně tak. Rozumíte tomu správně,“ uvedl zdroj Práva.

Ne právě optimistické náladě, kterou ve společnosti živí i ekonomická krize a nepopulární vládní kroky včetně škrtání v rozpočtových kapitolách, má odpovídat i ráz akce.

Žádný happening, lidé jsou naštvaní

„Nechceme to dělat formou happeningu, spíš právě naopak, protože lidé jsou naštvaní,“ řekl právu spoluorganizátor, který nechtěl být jmenován. Podobně jako před 22 lety by na demonstraci měly vystoupit i celebrity. „Máme sjednány některé bezúhonné známé osobnosti,“ potvrdil zdroj. Dějištěm akce se má stát s největší pravděpodobností Václavské náměstí.

Magistrát hlavního města Prahy zatím žádnou akci ve výroční den hlášenou nemá. „Na Václavském náměstí tu nic nemáme. Evidujeme pouze průvod z ulice 28. října na Palackého náměstí, který je ohlášen jako demonstrace proti politickým procesům v České republice,“ uvedla Zuzana Ondrušová z živnostenského a občanskoprávního odboru magistrátu.

Účast na zatím utajované demonstraci však už předem potvrdili například členové odborové organizace Unie bezpečnostních složek. Podle jejího předsedy Zdeňka Buřiče účastnit se budou pouze jako občané, sdružení se nehodlá podílet ani na organizaci. Právu také na „99 procent“ potvrdil, že akce se uskuteční na Václavském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám