Hlavní obsah

K9 řešila tajemníka pro EU, spor přenesla na bedra Nečase a Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci stran vládní koalice v úterý jednali o otázce státního tajemníka pro Evropskou unii. Setkání ve formátu K9 však žádný posun nepřineslo. Vznik funkce je trnem v oku TOP 09, která má za to, že tajemník bude zasahovat do kompetencí ministra zahraničí a lídra strany Karla Schwarzenberga.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že koalice debatu o státním tajemníkovi na týden přerušila s tím, že spolu mezitím spor bude řešit premiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Oba dva se shodli na tom, že to na týden přeruší a mezi tím spolu budou hovořit," řekl. Dalšími tématy dvouhodinového jednání podle něj už byla jen činnost koaličních skupin.

"TOP 09 a ODS se snažily vyřešit spory týkající se kompetencí ve vztahu k Evropské unii. Věci veřejné by raději řešily problémy týkající se života většiny obyvatel, takže v tomto sporu jsme byli pouze přísedící," sdělili vyjednavači za Věci veřejné.

"Nic bližšího vám neřeknu, protože jsme stále v jednání. Teď je to na úrovni mého úřadu a premiéra," řekl po jednání Schwarzenberg Právu.

Sporné vymezení rolí

TOP 09 ostře kritizovala způsob, kterým Nečas ustavení funkce státního tajemníka před zhruba dvěma týdny prosadil. Žádala kvůli tomu koaliční smírčí jednání. Na to ale došlo až v úterý.

Mezitím Schwarzenberg jmenoval svého prvního náměstka Jiřího Schneidera státním tajemníkem pro EU, který bude působit na ministerstvu zahraničí. Na úřadu vlády by měl jako státní tajemník pro EU působit dosavadní šéf vládní sekce pro evropskou politiku Vojtěch Belling. Premiér a šéf diplomacie pak ve sporu pokračovali tím, že vymezovali role svých tajemníků pro EU.

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha se lídři vládních stran v úterý věnovali také práci koaličních skupin, které se zabývají reformou justice, vysokého školství nebo Nejvyššího kontrolního úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám