Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji se obnoví dotace na kotle

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Takzvané kotlíkové dotace mají být jednou ze zbraní ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje v boji proti špatnému ovzduší na severu Moravy a ve Slezsku. Pro začátek uvolní kraj i MŽP po 10 miliónech korun, během dvou až tří let by se měla částka zdesetinásobit.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na ustavující jednání pracovní skupiny k ovzduší v Moravskoslezském kraji v pondělí do Ostravy dorazil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Článek

Dotace na kotle jsou jedním z výsledků pondělního ustavujícího jednání pracovní skupiny, která má pomoci nalézt řešení ke zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. V jejím čele stojí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

„Otázka problematiky vytápění domácností je jedním z nejintenzivnějších a nejsložitějších problémů,“ upozornil s tím, že projekt na ekologičtější kotle musí být udržitelný, nesmí se jednat pouze o „výkřik“.

Spolu s dotacemi připravuje MŽP také osvětovou kampaň. Ta má odstartovat ještě letos na podzim. Chalupa potvrdil, že ministerstvo i komise se zabývá i represemi proti těm majitelům domů, kteří budou do ovzduší vypouštět škodliviny. „Otázka trestu je však velmi složitá, zatím narážíme na ústavní principy ochrany soukromí.“

Pracovní skupinu k ovzduší v Moravskoslezském kraji vytvořilo MŽP. V jejím čele je ministr Chalupa, dalšími členy jsou hejtman Jaroslav Palas (ČSSD), primátoři Ostravy, Havířova a Karviné, starostové Bohumína, Českého Těšína a Třince, náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč, hlavní hygienik ČR Michael Vít, ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Dušan Žídek a ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Petr Hapala. Skupina má zasedat každý měsíc, příští jednání se uskuteční v říjnu v Havířově.

Pracovní skupina řešila i návrh zákona o ovzduší a zavedení zón s nízkými emisemi ve městech. „Na náklady ministerstva bude zpracována studie proveditelnosti, protože města tady v kraji do sebe prorůstají, je potřeba, aby ten systém byl účinný, aby do něj byla zapojena všechna města,“ sdělil ministr životního prostředí.

Potvrdil, že jednání se točila i kolem čerpání financí z operačního programu životního prostředí, zmenšení počtu sledovaných látek z 20 na čtyři u velkých znečišťovatelů ovzduší či sítě imisního monitoringu.

Reklama

Výběr článků

Načítám