Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu se opět demonstruje, organizátora zadržela policie

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varnsdorf
Aktualizováno

Na náměstí ve Varnsdorfu začala v pátek odpoledne jedna z dalších demonstrací proti nepřizpůsobivým, kterou svolal místní aktivista Lukáš Kohout. Muže zadrželi hned na začátku policisté a odvezli ho za protestů davu na služebnu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Další varnsdorfská demonstrace se podle policie obešla bez závažnějších problémů.

Článek

Kvůli pozdnímu podání žádosti a její neúplnosti úřad demonstraci nepovolil a policie po delším vyjednávání odvedla organizátora Lukáše Kohouta do jednoho z policejních vozů. Chtěli ho odvézt na služebnu k podání vysvětlení, jenže to vyprovokovalo dav lidí, který obklopil auto a za skandování "Pusťte ho, pusťte ho" nechtěli nechat auto odjet.

Auto i s davem obklopili těžkooděnci, kteří se dav snažili od auta dostat. Lidé začali skandovat „Kde jste byli včera“ v reakci na čtvrteční večerní přepadení dívky skupinkou Romů. [celá zpráva]

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vášně ve Varnsdorfu budí rostoucí kriminalita pramenící z přílivu nepřizpůsobivých občanů.

Pomocí těžkooděnců se podařilo policistům převést Kohouta do jiného auta a navzdory dalším protestům ho odvezli na základnu.

Kohout šel k výslechu kvůli podvodu

Podle policie byl organizátor akce Kohout předveden nikoli v souvislosti s dnešní akcí, ale kvůli tomu, že se bez omluvy nedostavil k výslechu, protože je již delší čas vyšetřován policií pro podvod. „Věděli jsme, že je v davu, a proto ho policie předvedla k podání vysvětlení,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na náměstí ve Varnsdorfu se sešly v pátek na tři stovky lidí.

Na demonstraci přišlo asi tři sta lidí, původně chtěli jít k nechvalně proslulé ubytovně Sport, kde bydlí řada nepřizpůsobivých. Nakonec se ale skupina asi 150 až 200 lidí vydala k ubytovně na ulici T. G. Masaryka.

Místo monitorují policisté stejně jako okolí ubytovny Sport, kam chodili demonstranti dříve. Podle Hrubešové k žádným vážnějším konfliktům zatím nedošlo. Při kontrolách policisté objevili v jednom autě baseballovou pálku a jeden řidič byl předveden kvůli přestupku, protože řídil bez řidičského oprávnění.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Shromáždění ve Varnsdorfu šli protestovat před romskou ubytovnu.

Lidé na varnsdorfském náměstí byli vybavení transparenty a plakáty. Jeden z nich například hlásal „Kde domov můj“, jedna dívka zase měla na svém triku nápis „Nejsme proti slušným Romům“.

 V sobotu se sjedou nacionalisté

Podle některých informací svolávají posily i místní Romové. Všichni bez rozdílu se obávají sobotní demonstrace pořádané DSSS, kdy mají do Varnsdorfu dorazit i nacionalisté a extremisté.

Situaci na severu Čech hlídají už několik týdnů posílené policejní hlídky. I přesto ale došlo k několika dalším incidentům. Ve čtvrtek večer skupina Romů přepadla ženu nedaleko ubytovny Sport.

Reklama

Výběr článků

Načítám