Hlavní obsah

Lidé si budou moci spořit i v soukromých fondech, rozhodla Sněmovna

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek hlasy koaličních poslanců odsouhlasila trojici zákonů penzijní reformy. Zákon o důchodovém spoření, zákon o doplňkovém penzijním spoření i související technickou novelu. Kabinet v reformě počítá se vznikem tří pilířů penzijního systému, v nichž si budou moci lidé spořit na důchod. První zákon zavádí druhý pilíř, který umožní spoření v soukromých fondech. Další z norem upravuje pilíř třetí, který funguje již dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Reforma má lidem umožnit vyvedení části peněz z dosavadního solidárního penzijního systému na individuální spoření v důchodových fondech. Ty budou tvořit takzvaný druhý pilíř důchodového systému. Prvním má zůstat současné průběžné financování důchodů státem, třetím pak nynější doplňkové penzijní spoření.

V druhém pilíři si lidé budou moci na individuální účty u soukromých penzijních společností převést ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. To bude podmíněno tím, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Nespravedlivý experiment, tvrdí ČSSD

Opozice považuje vznik druhého pilíře za zbytečný. Odpor u ní vzbuzuje zejména tzv. opt-out, tedy vyvedení části financí z průběžného systému na individuální účty soukromých společností. ČSSD hovoří o vzniku druhého pilíře jako o experimentu a o privatizaci části důchodového systému.

"Reforma je nespravedlivá, je tu pro ty, kdo jsou současně mladí i bohatí," konstatoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj většina lidí na další penzijní spoření nemá. Sobotka zopakoval, že dostane-li se jeho strana k moci, bude reformu korigovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) opoziční kritiku odmítl s tím, že je neopodstatněná. Zdůraznil mimo jiné to, že pokud by některý ze soukromých fondů zkrachoval, lidé o své úspory nepřijdou, neboť spravované prostředky budou odděleny od majetku fondu.

S penzijní reformou souvisí i změny DPH, z jejichž výnosu chce kabinet vyrovnávat ztráty příjmů rozpočtu.

Transparent jak fotbalové hřiště

Kalouska pobavilo, že opoziční ČSSD roztáhla ve svých lavicích plachtu s hesly na znamení svého nesouhlasu s reformou. Ministr připomněl, že v minulých dnech měli poslanci pouze malé plakáty a transparenty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Transparent, který přinesli poslanci ČSSD proti penzijní reformě

Kalousek v nadsázce naznačil, že změna upoutávek mu způsobí vnitrostranické problémy. "Na Drábka jste mávali papírky, proti mně jste rozvinuli transparent jako fotbalové hřiště," konstatoval ministr s tím, že jeho vládní i stranický kolega je "mimořádně žárlivý" a takovéto podcenění, by se jej mohlo dotknout.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

poslanci ČSSD se na jednání o vládních reformách vybavili transparenty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám