Hlavní obsah

ČSSD chce potrápit ve Sněmovně Nečase a Vondru

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční soc. dem. předloží příští týden žádost o svolání mimořádného jednání poslanců. ČSSD se chce například ptát premiéra Petra Nečase, proč nereagoval na usnesení zákonodárců a nenavrhnul odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (oba ODS). Oranžoví také oznámili, že znovu předložili návrh na zavedení majetkových přiznání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka ve čtvrtek připomněl, že 16. června přijala Sněmovna usnesení, ve kterém Nečase vyzvala, aby navrhnul prezidentu Václavu Klausovi kvůli kauze Promorpo Vondrovo odvolání. „Premiér v této věci nepodnikl vůbec nic,“ postěžoval si Sobotka. Ačkoliv usnesení není ústavně závazné, podle šéfa ČSSD mají poslanci právo na kontrolu.

Soc. dem. se chce na mimořádném jednání právě Vondry ptát na okolnosti nákupu vojenských transportních letounů Casa. Řešit chce i majetkové poměry exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). A také situaci ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, Sobotka jmenoval například zakázku na vymáhání pohledávek, na které se podílí exministr spravedlnosti Pavel Němec.

Vládní koalice může schůzi zablokovat

V okamžiku, kdy předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obdrží od soc. dem. příslušnou žádost, musí ve lhůtě deseti dnů mimořádnou chůzi svolat. ČSSD ale i za situace, kdy by ji pomohla KSČM, nemá dostatek hlasů pro schválení programu jednání.

Sobotka také ve čtvrtek oznámil, že soc. dem. znovu předložila ve Sněmovně zákon o majetkových přiznáních. Majetková přiznání by podle předlohy měli podávat lidé, kteří si pořídí během roku nemovitosti v hodnotě nad 15 miliónů korun nebo cenné papíry za více jak pět miliónů. ČSSD už s obdobným návrhem neuspěla ve Sněmovně loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám