Hlavní obsah

Ministr zahraničí bude mít vlastního tajemníka pro EU

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika má dva tajemníky pro Evropu. Poslední rozpor koalice vyústil v situaci, kdy jedním tajemníkem disponuje úřad vlády a druhým ministerstvo zahraničí. Jeho šéf Karel Schwarzenberg (TOP 09) jmenoval svého tajemníka Jiřího Schneidera poté, co premiér Petr Nečas (ODS) prosadil post spadající pod jeho agendu pro Vojtěcha Bellinga.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf diplomacie, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

Zavedení speciálního úředníka pro Evropu ve správě úřadu vlády prosadili navzdory hlasům TOP 09 občanští demokraté s Věcmi veřejnými ve středu. TOP 09 to označila za porušení koaliční smlouvy a požadovala smírčí koaliční řízení.

Schwarzenberg v neděli v diskuzi na ČT potvrdil, že zřídil vlastní funkci tajemníka pro EU, který má pracovat především v Bruselu.

„Vůbec to není šprajc,“ odmítl Schwarzenberg, že by tím mohl popudit premiéra. „Jen je třeba jasně oddělit kompetence, spory vznikají vždycky tam, kde nejsou jasně vymezena pravidla,“ doplnil šéf diplomacie.

"Jeden dělá prodej, druhý výrobu"

Podle něj by se měl tajemník úřadu vlády věnovat vnitřní koordinaci a zároveň by měl na evropské zahraniční politice spolupracovat s ostatními českými ministerstvy. „Můj tajemník mě bude zastupovat v Bruselu či jinde v zahraničí, kde je nutno zastupovat ČR venku,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Jeho oponent místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek zavtipkoval, že mu celá situace připomíná anekdotu Jana Wericha. „Já mám dva metabolismy, jeden rychlý a jeden pomalý,“ citoval komika Zaorálek s tím, že ČR na tom bude obdobně. Podle něj budí celá záležitost nedůvěru, jelikož vláda i prezident a premiér mají různé názory na Evropu, a není tedy jasné, jaká koncepce zahraniční politiky bude naplňována.

„Úředník pana premiéra bude dělat, co mu dá premiér za práci, uvidíme, co to bude. Obavy beru za poněkud přehnané. Představte si že ČR je továrna - jeden úředník dělá výrobu a druhý koordinuje prodej. To je ten základní rozdíl,“ použil příměr Schwarzenberg,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám