Hlavní obsah

Sněmovní evergreen - omezení poslanecké imunity je opět ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká imunita, sněmovní evergreen, který zřejmě nemá obdoby, je opět na scéně. Skupina poslanců ve čtvrtek podala návrh na její omezení. Má po patnácti neúspěšných pokusech větší šanci na schválení? Zdá se, že ano.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny

Článek

Na rozdíl od minulosti se totiž v zájmu průchodnosti omezili poslanci jen na zrušení tzv. doživotní imunity, což je výsada, kterou za nesmyslnou považují všichni. Alespoň to léta prohlašují. A navíc, pod návrhem jsou podpisy všech místopředsedů komory a předsedů všech pěti poslaneckých klubů. Nejde tedy o ledajakou skupinku, ale opravdu o „nejvyšší management“.

Pokud by tedy tento návrh byl schválen, pak by to znamenalo, že poslanci a senátoři by nemohli být trestně stíháni, jen dokud by zasedali v parlamentu. Po jeho opuštění by podléhali stejným paragrafům jako ostatní občané. Dnes je to tak, že pokud komora svého člena odmítne imunity v daném případu zbavit, pak je jeho trestní stíhání ve stejné věci vyloučeno navždy.

Sehnat podpisy všech vysokých funkcionářů komory na jeden papír ale nebylo tak snadné. Nejdříve měl s podpisem problém tehdejší šéf klubu ODS Petr Tluchoř, který by návrh viděl nejraději jen jako iniciativu koalice a odmítal o něm jednat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. S komunisty nepočítal vůbec. Jeho nástupce Zbyněk Stanjura měl pro změnu pochybnost o nutnosti žádat o podpis komunisty.

Vzít také komunisty do party? Nakonec ano

„Když potřebujeme ústavní většinu 120 hlasů, je třeba pro návrh získat co nejvíce poslanců. Mě neuráží, že se v tomto shodneme i s KSČM,“ argumentovala v diskusi s ním místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová. Nakonec i Stanjura podpis šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika překousl a předlohu parafoval.

Myslí svou podporu všechny strany vážně? Občanští demokraté, mezi nimiž bylo mnoho pochybovačů, podle jejich předsedy Petra Nečase zákon určitě podpoří. „My prosazujeme, aby imunitou byli poslanci i senátoři chráněni jen po dobu výkonu mandátu, takže pro tento návrh ruku zvedneme,“ řekl Právu s tím, že to ale chtěla ODS vždycky.

Právě ale nekázeň jejích poslanců, kterých se z 53 dostavilo k hlasování jen 37, se podepsala na zamítnutí minulého pokusu v prosinci 2010. Lépe na tom ale nebyly ani další koaliční strany – TOP 09 chybělo deset členů a véčkaři zaznamenali šest absencí. Oba kluby se nyní dušují, že návrh podpoří v co největším počtu.

Kdyby koalice byla již v prosinci kompletní, stačily by jí hlasy, které tehdy dodala opozice, tři byly od soc. dem. a jeden od komunistů. Více jich prý podle Sobotky třeba nebylo, protože i tak to bylo o dva více, než tehdy 118členná koalice potřebovala. Obvinil tehdy koalici, že zřejmě změnu imunity nechce a jde jen o hru, když se její lidé k hlasování nedostavili.

Přestupky beze změny

Tentokrát bude od opozice hlasů více. „My jsme zatím na klubu nejednali, ale dovedeme si představit zrušení doživotní trestněprávní imunity,“ řekl Právu místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc. Podle něho je nezbytné zachovat ochranu poslanců a senátorů jen po dobu výkonu mandátu. Aby třeba nebyli stíháni za výroky na mítincích s občany.

Klub KSČM podle Kováčika ponechá rozhodnutí na každém členovi, ale předpokládá, že většina tento návrh podpoří.

Z návrhu tentokrát vypadlo zrušení přestupkové imunity. „Na té to tehdy ztroskotalo, takže jsme nechtěli opět předkládat něco, co bylo neuralgickým bodem,“ odůvodnila zúžení Klasnová. Dál si tedy budou poslanci moci vybrat, zda se podrobí řešení přestupku jako ostatní občané, nebo jestli se nechají potrestat kolegy v mandátovém a imunitním výboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám