Hlavní obsah

Šéf NKÚ Dohnal dostal u soudu podmínku

– Praha • Aktualizováno

Šéf nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal dostal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 7 zatím nepravomocný trest osmi měsíců vězení podmíněný zkušební dobou 18 měsíců. Trest byl prezidentovi NKÚ uložen za to, že odmítl vydat kontrolnímu výboru Sněmovny podklady o hospodaření svého úřadu. Pokud by byl šéf NKÚ pravomocně odsouzen pro trestný čin, ve funkci by skončil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Obžaloba Dohnala vinila ze zneužití pravomocí úřední osoby. Pondělní rozsudek zatím nenabyl právní moci a Dohnal se proti němu na místě odvolal. Stejně postupovala i státní zástupkyně, které se zdá být trest na dolní hranici sazby mírný.

Žalobkyně tvrdí, že Dohnal se chtěl odmítnutím vydání dokumentů vyhnout postihu za případné chyby. Dohnal však tvrdil, že poslanci veškeré zákonem požadované materiály dostali.

Premiér: Dohnalova pozice je neobhajitelná

Rozsudek již v tomto stadiu trestního řízení znejistil budoucnost Dohnala v čele NKÚ. „Pozice nynějšího šéfa NKÚ Dohnala je po dnešním nepravomocném rozsudku neobhajitelná,“ citovala ČTK mluvčího premiéra Petra Nečase Jana Osúcha.

Spor mezi poslanci a šéfem NKÚ se táhne od roku 2009, kdy kolegium úřadu přijalo usnesení, podle něhož se NKÚ nechoval hospodárně. Poslanci následně požádali Dohnala o spolupráci. Ten však odmítl vydat podklady.

Dohnal se tehdy bránil tím, že kontrolu by neměli provádět poslanci, ale zahraniční odborníci. Zákon o NKÚ podle něj nenastavuje procesní pravidla prověrky, neřeší tedy například otázku podjatosti členů kontrolního výboru, jejich pravomoci nakládat s dokumenty úřadu nebo případné odvolání proti jejich závěrům.

Další soud bude pokračovat

Dohnal má v posledních měsících řadu potíží. Obvodní soud pro Prahu 7 jej nedávno zprostil obžaloby z využívání nepřiměřeně luxusních bytů. Případem se bude ještě zabývat odvolací pražský městský soud.

Dohnal čelí i trestnímu oznámení kvůli zpronevěře. Předseda kontrolního výboru Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) ho podal proto, že podle něj prezident úřadu hradil ze státních peněz služební cesty i pro svou manželku.

Chronologie kauz kolem hospodaření NKÚ
2009
březen - Kolegium NKÚ, tedy vrcholný orgán úřadu, přijalo usnesení, v němž tvrdilo, že úřad vynakládá peníze nehospodárně. Sněmovní kontrolní výbor se následně rozhodl výhrady členů kolegia prověřit.
říjen - Kontrolní výbor sněmovny sestavil šestičlennou skupinu poslanců ke kontrole hospodaření NKÚ. Dohnal odmítl skupině poskytnout podklady.
2010
leden - Dohnal opět odmítl, aby NKÚ kontrolovali poslanci. Sněmovní kontrolní výbor mu za to udělil pokutu 50 000 korun, Dohnal ji v dubnu zaplatil.
duben - Policie obvinila Dohnala kvůli užívání luxusního bytu z porušení povinnosti při správě cizího majetku.
2011
březen - Policisté začali znovu stíhat Dohnala kvůli tomu, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.
březen - Obvodní soud pro Prahu 7 nepravomocně zprostil Dohnala obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce Dohnala vinil z využívání nepřiměřeně luxusních bytů.
červen - Odvolací senát Městského soudu v Praze zrušil březnový rozsudek soudu pro Prahu 7. Soud se tak musí znovu zabývat Dohnalovým údajným porušením povinnosti při správě cizího majetku.
srpen - Za odmítnutí vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ uložil soud Dohnalovi osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Rozsudek je nepravomocný.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám