Hlavní obsah

Zemřel Ctirad Mašín

Aktualizováno

Ve vojenské nemocnici v Clevelandu ve Spojených státech zemřel ve věku 81 let Ctirad Mašín, který spolu s bratrem Josefem vedl v 50. letech minulého století v tehdejším Československu ozbrojený odpor proti komunistickému režimu. V sobotu o jeho smrti informoval dokumentarista Martin Vadas.

Foto: ČTK

Ctirad Mašín

Článek

"Tento týden strávil tady v nemocnici a já jsem tu se sestrou byl do jeho konce," řekl Josef Mašín ČTK. Dodal, že bratrovo onemocnění byly "ještě následky toho, co měl z Jáchymova", kde byl vězněn.

Bratři Mašínové v roce 1953 opustili spolu s Milanem Paumerem, Zbyňkem Janatou a Václavem Švédou Československo a pokusili se probít do západní zóny Berlína. Švéda s Janatou byli při útěku dopadeni a následně v Československu odsouzeni k trestu smrti.

Mašínové jsou syny generála Josefa Mašína, který byl spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem členem legendární zpravodajské organizace Tři králové, která v tehdejším protektorátu bojovala na domácí půdě proti nacistům.

Nečas vyzdvihl statečnost boje proti diktatuře

"Jeho vůle byla, aby byl pohřben v Americe na vojenském hřbitově," uvedl v Českém rozhlase k bratrově úmrtí Josef Mašín. Případná účast českých politiků na obřadu je podle něj na jejich zvážení, na které rodina nemá vliv.

Premiér Petr Nečas (ODS)  uvedl, že je zpráva o Mašínově smrti zasáhla. "Byl to odvážný člověk a právě pro jeho odvahu jsem si jej velmi vážil. Své hrdinství prokázal svým odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naši zemi do desítek let nesvobody. Osobní statečnost prokázal i přesto, že čelil vážnému nebezpečí. Jeho osud patří k těm, které bychom si i pro vyrovnání s naší vlastní historií měli připomínat," konstatoval premiér v tiskovém prohlášení.

Kontroverzní zabití

Činy skupiny bratří Mašínů dodnes rozdělují českou veřejnost, neboť při svém útěku zabili několik osob. Ještě před samotným útěkem v září 1951 zabili dva příslušníky Sboru národní bezpečnosti, protože skupina chtěla získat zbraně a peníze.

Zejména zabití druhého muže, který byl nejprve omámen chloroformem a následně podřezán, patří mezi nejkontroverznější akty.

V srpnu 1952 byl poblíž Čáslavi při konfliktu s Mašíny zabit pokladník převážející peníze na výplaty, také tento incident je hodnocen nejednoznačně.

Foto: ČTK

Ctirad Mašín na archivním snímku

Při útěku skupinu v tehdejším východním Německu nahánělo na 20 000 příslušníků bezpečnostních složek. Při útěku jich skupina několik zastřelila.

Následně se všichni přeživší členové skupiny přihlásili v USA do armády s cílem i nadále bojovat proti komunismu.

Dokázali riskovat, ale otazníky zůstávají

Nejednoznačně vnímají akce skupiny bratří Mašínů i historici. Vedle uznání hrdinství se objevují i názory, že akce skupiny více nahrávaly propagandě, než poškozovaly samotný režim.

Například ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AVČR Oldřich Tůma tvrdí, že činy odbojářů můžeme jednoznačně posuzovat jako statečné. "Dokázali riskovat, neváhali nasazovat vlastní život," ocenil historik. Kontroverzní podle něho ale stále zůstává způsob, jakým se skupina za hranice komunistické země probojovala.

"Přišlo při tom o život několik lidí a všechny případy těch úmrtí jsou poněkud pochybné... Minimálně v jednom případě to byla zbytečná smrt nevinného člověka," řekl Tůma.

Snaha ocenit protikomunistický odboj

Bývalý premiér Mirek Topolánek v roce 2008 ocenil Mašíny i Milana Paumera čestnou plaketou.

Milan Paumer zemřel v roce 2010.  [celá zpráva]

Nynější předseda vlády Nečas na jeho pohřbu připomněl, že život v 50. letech představoval "život v otroctví a nevolnictví", a proto lze "proti zotročení bojovat všemi prostředky". "Opak by zpochybnil všechny odboje," dodal tehdy Nečas.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek ocenil "mašínovce" Paumera

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý dopoledne udělil plaketu předsedy vlády Milanu Paumerovi, který byl spolu s bratry Mašíny v 50. letech minulého století...

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Milan Paumer, který se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 79 let. Uvedlo to Rádio...

Výběr článků

Načítám