Hlavní obsah

Synové se za mě stydí, ale pacienti se mi hlásí, říká lékařka omilostněná Klausem

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařka Alena Kubáčová (66), které prezident Václav Klaus před nedávnem udělil milost, se Novinkám vyjádřila jak ke své kauze falšování neschopenek, za které ji soud poslal na sedm let do vězení, tak k obvinění zelených, že omilostnění souvisí s jejím někdejším členstvím v ODS. Kubáčová vinu odmítá stejně jako spojování milosti se svou stranickou příslušností.

Foto: Václav Lang, Novinky

Lékařka Alena Kubáčová.

Článek

Co jste říkala na tvrzení zelených, že vás prezident Václav Klaus omilostnil na základě politických sympatií?

To, že jsem byla v ODS, pan prezident vůbec nevěděl. V zastupitelstvu Nového Lískovce jsem byla za ODS od roku 1994 až do roku 2002. Když jsem ale viděla ty špinavé praktiky a tu tahanici, kdy se kvůli moci všichni spojují se všemi, jak se zrovna zelení spojují se sociálními demokraty, a dokonce s komunisty, vystoupila jsem z ODS i ze zastupitelstva.

Znala jste se s Klausem?

Ne. Nikdy jsme se neviděli, on o mně nikdy nevěděl. To, co napálil pan Liška, to je úplně směšné.

Jak se zatím za ty tři týdny vyrovnáváte s návratem do normálního života?

Vyrovnávám se prací, ale nejvíc mě postihlo to, že jsem si nikdy nemyslela, že budu muset tahat asi 50 kilo věcí. Když totiž dostanete milost, musíte do dvou hodin opustit věznici. A tam vám to nikdo nevezme, to, co jsem tam tahala, váží asi tolik co já, takže mě začalo bolet těžce v zádech a teď, když se ohnu, tak chodím celá zkřivená.

Chystáte se pokračovat v práci?

Plánuju, že tady začnu zase pracovat, a mí pacienti už se ke mně hlásí. Někteří mě šli bránit až k soudu.

Jak vás přijala rodina?

Synové se za mě stydí, rodina se mi rozpadla. Přišla jsem o práci, přišla jsem o dobré jméno, přišla jsem v podstatě o zdraví. Ale pacienti sem za mnou chodí každou chvíli, takže když se dozvěděli o té milosti, přišli. Z ostatních se neozval vůbec nikdo.

Koho myslíte těmi ostatními?

Myslím všechny ty, kteří o mně vydávali ty články. Napsali o mně špínu, ale nenechali mě se k tomu vyjádřit. Já ale budu žádat o obnovu řízení. 8. srpna mám oficiální udělení milosti na krajském soudu a tam rovnou řeknu, aby ty mé papíry nelikvidovali, že budu žádat o obnovu řízení s novým senátem, aby mi dokázali, v jakém případě jsem byla spoluvina. Ono se lehce někomu ublíží, ale špatně se to vrací zpátky. Když jste lékař a špatně léčíte, tak je to vidět, protože z pacienta je pak buď mrzák, nebo je mrtvý. Ale jaký máte důkaz, když někoho špatně odsoudíte?

Odsouzena jste byla za falšování neschopenek, na které zaměstnanci fiktivních firem čerpali nemocenské. Trváte na své nevině?

Ano. Já jsem opravdu nevěděla, o co jde, proto jsem se taky úplně zhroutila. Prvních šest týdnů jsem byla ve vězeňské nemocnici na psychiatrii, zhubla jsem na 48 kilo váhy. A pak, když mě propustili, studovala jsem celý trestní spis a zjistila jsem, že pan Rusňák (podle soudu hlava sedmičlenného gangu, pozn. red.) dělal trestnou činnost již opakovaně v předchozích letech a v roce 2007 údajně se mnou. Jenže já jsem byla jenom jedna z 33 lékařů, kteří ošetřovali pacienty zaměstnané u fiktivních firem.

Proč podezření padlo zrovna na vás?

Protože jsem měla největší množství registrovaných pacientů. Byli u mě registrovaní Rusňák i jeho matka Růžičková. Na tu jsem v srpnu 2007 podala trestní oznámení. Jenže potom mě vzali do cely předběžného zadržení.

Za co jste na ni podala trestní oznámení?

Za ukradení formulářů na neschopenky. Jenže když jsem byla na policii, vysmáli se mi, že co prý může někdo udělat na prázdných neschopenkách. Ale ona si nechala oskenovat moje razítko a razítko dvou notářek, aby si vyrobila plné moci a takto na cizí lidi, které jsem vůbec neznala a nebyli u mě registrovaní, zfalšovala 40 neschopenek. Na nich vytáhli asi milión korun. Takže já jsem prakticky udala sebe sama.

Kdysi jste dělala vedoucí lékařku vazební věznice v Brně. Jaké to najednou bylo dostat se na druhou stranu?

Ano, byla jsem ředitelkou vězeňské nemocnice a vězeň v díře. To jsou extrémní polohy, žádné jiné už nejsou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám