Hlavní obsah

Hádky zabraly letos koaličním lídrům 3180 minut

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky vládní koalice rozhodně na vzájemné hádanice časem nešetří. Půtkám nad reformami, řadou skandálů, ministerskými posty nebo nad rozpočtem věnovali lídři ODS, TOP 09 a VV podle propočtu Práva jen v letošním roce minimálně 3180 minut, tedy celých 53 hodin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úsměvy se na jednáních špiček ODS, TOP 09 a VV často vytrácejí z tváří zúčastněných.

Článek

Koalice využívá tradiční „kódovaná“ označení pro jednání k řešení neutuchajících problémů. Jednání předsedů ODS, TOP 09 a VV nese značku K3, debata za účasti dalších dvou politiků z každé partaje je označována K9, na pořad dne se už ale dostala i rozšířenější verze K 12.

Nejčastěji ale koalice řeší potíže na schůzkách ve formátu K9. Právě těm vládní špičky věnovaly za sedm měsíců minimálně 3180 minut.

Kabinet zahájil nový rok strkanicí nad návrhem protikorupční strategie z dílny tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV). Padala ostrá slova, urážky a nechyběly vzájemné výpady. Debata se vedla i nad jmenováním nového policejního prezidenta Petra Lessyho.

Mimořádné lednové jednání K9 v pražském hotelu Mandarin pak vyvolala akce lékařů, kteří pohrozili hromadnými výpověďmi.

V dalších měsících intenzita jednání K9 kolísala, aby dosáhla svého prozatímního vrcholu v květnu, a hlavně v červnu. V tomto měsíci ODS, TOP 09 a VV obětovaly rokování dohromady takřka 24 hodin, tedy necelou polovinu času ze všech jednání za prvních sedm měsíců letošního roku.

Rekord je devět hodin

Konaly se například schůzky o délce šesti hodin. Rekordní čas ovšem pobývali lídři koalice za zavřenými dveřmi 22. června, kdy se dohadovali devět hodin. Tématem byl dodatek ke koaliční smlouvě, kterým VV podmínily další účast ve vládě.

V červnu také vypukl spor o rozpočet mezi VV a TOP 09, řešily se i ministerské posty. Výsledkem byla výměna na postu Radka Šmerdy, kdy byl nahrazen Pavlem Dobešem (VV). Post vicepremiérky a šéfky legislativní rady vlády pak obsadila Karolína Peake (VV).

S počátkem prázdnin se tak po vyřešení dodatku a personálních obměnách zdály ty nejdivočejší hádanice urovnány. Opak je ale pravda. Minulý týden se v souvislosti s posledním jednáním vlády před vládními prázdninami opět rozhořel spor o návrh státního rozpočtu a sjednocení DPH. Konala se hned dvě jednání špiček koalice ve formátu K9.

Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík nevidí dobu, kterou věnuje koalice vyjednávání, černobíle. „Ten čas není úplně černobílý. K něčemu to určitě dobré bylo, některé věci se pohnuly kupředu, minimálně jsme některé koaliční partnery edukovali a zjistili, jak některé věci opravdu jsou,“ řekl včera Gazdík na otázku Práva.

Čím delší jednání, tím horší výsledek

Podle Gazdíka ovšem řada hodin debatování byla ztrátou času. Poukázal v této souvislosti na neustálé změny názorů, ke kterým docházelo. Právě za to kritizují koaliční partneři VV, které ostatně svými požadavky celou řadu někdy i dramatických jednání K9 vyvolaly.

Někdejší šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, který se letos řady schůzek K9 zúčastnil, vidí přímou úměru mezi délkou jednání koaličních špiček a výsledkem. Stejně jako Gazdík poukázal na názorové veletoče.

„Platí přímá úměra. Čím déle K9 jedná, tím horší je efekt. A naopak, čím méně by bylo dohadování, změn a veletočů na K9, tím více by vláda mohla udělat pro lidi,“ sdělil Tluchoř Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám