Hlavní obsah

Klaus se chystá po Austrálii přednášet o klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus ve středu odjede na přednáškové turné po australských městech, kde bude seznamovat zájemce se svými názory na globální změny klimatu. Vřelého přijetí se ale zřejmě nedočká stran místních předních politiků, kteří jeho teorie nesdílejí. Místní opozice toho využila ke kritice vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus při autogramiádě jedné ze svých knih

Článek

Klause si do Austrálie pozval Ústav pro veřejné záležitosti (IPA) a Středisko pro nezávislé studie. „V průběhu této konferenční cesty vystoupí s několika projevy v různých australských městech. Ve všech svých přednáškách se zaměří na současné hrozby, které pro lidskou svobodu a přirozený hospodářský růst představují ideologie vystavěné na vyvolávání strachu před dopady tzv. klimatických změn,“ sdělil v tiskové zprávě hradní mluvčí Radim Ochvat.

Klausovy názory si během 14denního turné podle Ochvata vyslechnou účastníci vědeckých konferencí pořádaných ekonomickými instituty v Perthu, Sydney, Canbeře, Melbourne, Brisbane a Coolumu. Mimoto vystoupí i na melbournské univerzitě.

Organizátoři nabídli setkání s Klausem i několika čelním australským politikům, ti ale o jeho názory nejeví příliš zájmu.

Klausova návštěva rozděluje tamní politickou scénu

Jak již před měsícem informoval na svých stránkách list The Australian, úřad premiérky Julie Gillardové údajně už nabídku na schůzku s Klausem odmítl, stejně tak i premiéři států Viktorie a Západní Austrálie Ted Baillieu a Colin Barnett. Před měsícem ještě nebylo zcela jasné, jak se k tomu postaví ministr zahraničí Kevin Rudd a premiéři Queenslandu a Nového Jižního Walesu Anna Blighová a Barry O'Farrell.

„Je nezvyklé, že australští politikové jsou ochotni riskovat naše vztahy s jednou z nejdynamičtějších a nejotevřenějších evropských ekonomik jen proto, že její představitel je skeptik v otázce klimatu,“ řekl výkonný ředitel IPA John Roskam. „Bylo nám řečeno, že Evropa a svět chtějí omezit emise oxidu uhličitého. Vypadá to, že si australská vláda nedokáže poradit s jiným názorem,“ dodal.

Zahraničně politická mluvčí opozice, liberálka Julie Bishopová prohlásila, že pokud se premiérka Gillardová s Klausem nesetká, bude to neobvyklé. „Jestliže se předsedkyně nesetká s panem Klausem kvůli jeho názorům na změnu klimatu, vydá to o ní velmi špatné svědectví,“ řekla. „Bude to z její strany projev nedůtklivosti a arogance,“ dodala Bishopová.

Reklama

Výběr článků

Načítám