Hlavní obsah

Změny stavebního zákona prý umlčí veřejnost, aktivisté si trhali jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novela stavebního zákona proti sobě postavila ministerstvo pro místní rozvoj a občanská sdružení, která často do stavebních řízení vstupují a hájí dotčené zájmy občanů. Pondělní představení navrhovaných změn proto doprovodil happening, na němž byla veřejnost symbolicky umlčena vytržením jazyka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ekologické sdružení Arnika uspořádalo před budovou ministerstva pro místní rozvoj v Praze happening proti navrhované novele stavebního zákona.

Článek

Novela na jednu stranu umožní občanským sdružením vstupovat do všech územních řízení, jako jsou návrhy územních plánů bez podmínky, že jsou jimi dotčeni, zároveň však ministerstvo chce, aby ve stavebních řízeních, kdy se řeší již konkrétní technologické parametry stavby, došlo ke změně nynějšího stavu, kdy občanská sdružení často blokují výstavbu.

"Právě tato část zákona byla nejčastěji zneužívána k vydírání a zbytečným obstrukcím," uvedl náměstek ministra zodpovědný za danou problematiku Miroslav Kalous.

Arnika: Podobu staveb lidé už neovlivní

Ekologické sdružení Arnika v pondělí před budovou ministerstva uspořádalo happening, na němž jeho zástupci tvrdili, že novela stavebního zákona naopak omezí právo veřejnosti na vyjádření se k chystaným stavbám. S tím však Kalous nesouhlasí a tvrdí, že jde o nedorozumění.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Muž s maskou ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) se v rámci happeningu chystá umlčet veřejnost

Podle Lukáše Matějky ze sdružení Arnika ztratí veřejnost změnou pravidel možnost chránit své zájmy. "Lidé by se mohli sice vyjádřit například k tomu, zda má v jejich obci vyrůst továrna, ale nemohli by nijak ovlivnit způsob jejího provozu, organizaci výstavby a staveništní dopravy nebo ozelenění okolí," řekl novinářům.

"Chápeme nezastupitelnou úlohu těchto společenství v životě demokratické země. Navrhujeme proto, aby mohla vstupovat do všech územních řízení v České republice," uvedl náměstek a tím, že účast sdružení ve stavebním řízení, které následuje po řízení územním, je však spíše kontraproduktivní.

Vedle dalších změn resort navrhuje i  rozšíření seznamu staveb, u nichž nebude potřeba stavební povolení. Změnit by se měly i právní poplatky, které jsou zejména u velkých staveb  neadekvátně nízké.

Reklama

Výběr článků

Načítám