Hlavní obsah

Kraje chtějí vlastní zdravotní pojišťovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Asociace krajů ČR v pátek oznámila, že chce založit vlastní zdravotní pojišťovnu. Podle šéfa asociace a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je to způsob, jak zajistit rovné financování zdravotnických zařízení bez ohledu na to, zda je zřizovatelem stát, kraje či obce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Asociace už podle Haška zahájila přípravu projektu, který by konkuroval VZP i oborovým pojišťovnám.

"Nůžky mezi úhradami pro fakultní a krajské nemocnice se stále rozevírají a my nevidíme jinou cestu, jak se tomu bránit," prohlásil Hašek.

Hejtmanům se nelíbí výrazné rozdíly v úhradách stejných výkonů, kdy pojišťovny za zákrok v krajské nemocnici zaplatí třeba 25 000 korun, ale fakultní nemocnice dostane za stejnou věc i o 10 000 korun více. Krajská pojišťovna by měla nastolit stejné podmínky pro všechny, o což podle Haška kraje usilují marně tři roky.

Hejtmani chtějí 50 000 pojištěnců

Zřízení pojišťovny předpokládá minimální počáteční kapitál 50 miliónů korun a 50 000 pojištěnců. "Čtrnáct krajů jistě dokáže dát kapitál i takové množství pojištěnců dohromady," uvedl Hašek.

Komplikací je podle něj legislativa, kdy zřizovatel zdravotnického zařízení nemůže zároveň vlastnit pojišťovnu. "Věřím, že se nám to ale podaří vyřešit tak, aby vše bylo v souladu se zákonem," dodal.

Hejtmani věří tomu, že může být dost silná. "V našich krajích žije deset miliónů lidí," uvedl Hašek.

Bez ohledu na záměr zřídit pojišťovnu podle něj pokračují jednání asociace s pojišťovnami o restrukturalizaci péče, a Asociace krajských nemocnic jedná i s ministerstvem zdravotnictví o úhradové vyhlášce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám