Hlavní obsah

V kadaňském babyboxu našli lékaři zdravého chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadaň

Do babyboxu v kadaňské nemocnici v neděli brzy ráno někdo odložil novorozeného chlapce. "Narodil se před pár hodinami mimo zdravotní zařízení, je zcela zdravý, ošetřený a oblečený," sdělil zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess.

Článek

Chlapec dostal jméno Dalibor a je druhým dítětem, které lékaři našli v tamním babyboxu. Celkově bylo dosud odloženo do některého z babyboxů v Česku 47 dětí. Dalibor je přitom devatenáctým odloženým klukem, odložených holčiček je 28, upřesnil Hess.

Kadaňský babybox byl jako čtvrtý v republice otevřen počátkem června 2007. První dítě, kluk Pepík, byl do něj odložen od dva roky později.

Vyhřívanou schránku pro odložené děti si v Kadani před dvěma lety prohlédla podle Hesse i Kate, vévodkyně z Cambridge, která se prý o tuto problematiku zajímá. Ve Velké Británii totiž babyboxy nejsou, řekl Hess s tím, že vévodkyni už zaslal e-mail o nově nalezeném dítěti.

Odložení beztrestné

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity.

Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V republice je 44 takových schránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám