Hlavní obsah

Vondra: dnes bych si Promopro víc hlídal

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) řekl v Partii televize Prima v souvislosti s kauzou Prompro, že "dnes ve světle těchto zkušeností by se tuto záležitost snažil víc hlídat".

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že hlavní problém nesouvisí s odborností Alexandra Vondry, ale právě s jeho předchozím angažmá.

"Minimálně v jednom případě nesedí zadání veřejných zakázek, to je kauza Promopro. Pan ministr nevysvětlil, jak k tomu došlo. To je věc, za kterou se v západních demokraciích standardně odstupuje," připomněl Hamáček.

Vondra uvedl, že dal funkci k dispozici a cítí podporu premiéra. "Několikrát jsem zaznamenal ocenění práce, kterou udělám."

Ohledně Promopro připustil pouze tolik, že "dnes ve světle těch zkušeností by si tuto záležitost snažil víc hlídat". Podle něj byly ale nastaveny kontrolní mechanismy, a to co nebylo perfektně zdokladováno, nebylo proplaceno.

"Reálný problém byl, že nakonec akcí bylo podstatně víc, téměř dvakrát tolik," uvedl Vondra. Odmítl, že by proplatil devítinásobek (zhruba 500 miliónů) původně předpokládaných nákladů.

Koalice se prý uklidní

Vondra dále věří, že se podaří uklidnit koaliční přestřelky a na adresu Věcí veřejných řekl: "Není čas na kladení ultimativních požadavků, VV by měly zaujmout pozici pokory."

"Máme před sebou jednání a nechci činit dramatická prohlášení," dodal.

Bílá kniha

Bílá kniha ministerstva obrany, která popisuje stav a možnou budoucnost armády, nesedí podle Hamáčka ekonomicky: "V roce 2015 nás čeká nášlapná mina, investice v řádu 30 miliard."

Podle Vondry lidi demoralizuje ne to, že na něco nemáme, ale že do rozpočtu armády se sahá jako do krabičky poslední záchrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám