Hlavní obsah

Už si na ty paka ani nepamatuju, komentoval schůzku K9 Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostořeký šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg si během své mise ve Spojených státech pochvaloval, že se kvůli státnickým povinnostem nemusí zúčastnit klíčového jednání K9. O svých koaličních partnerech řekl, že jsou paka, na která si ani nevzpomene.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Bohudík, už je to tak dávno, co jsem byl naposled v Praze, že už si nepamatuju na ty paka,“ řekl českým novinářům Schwarzenberg na týdenní pracovní cestě, kterou zahájil v sobotu.

Ministr zahraničí je svými jadrnými formulacemi dobře znám. Již před lety například proslul větou „Jak ty magory trošku znám, demonstrace budou nekonečně pokračovat, ale ne už na silnici,“ kterou pronesl v roce 2007 na adresu rakouských protitemelínských aktivistů.

Zároveň se ani netají svým rezervovaným postojem vůči koaličním jednáním, která se v poslední době nesou ve znamení sporů zejména mezi ODS a VV. TOP 09 se od tahanic drží spíše stranou.

Zdravotní reforma nebo krize vlády?

A spory jsou i na pořadu středeční schůze koaličních špiček, jejich očekávání se ještě před započetím jednání lišila. Zástupci ODS a TOP 09 plánují především diskusi směřující k odstranění posledních sporných bodů v chystané reformě zdravotnictví, Věci veřejné chtějí otevřít i otázku svého „důstojného zastoupení“ v koaliční vládě. Pořadí témat je podle neformálního lídra VV Víta Bárty nicméně věcí premiéra Petra Nečase (ODS).

Bárta novinářům při příchodu do Strakovy akademie řekl, že Věci veřejné jsou ochotny o sporných bodech zdravotní reformy debatovat do noci. Nechtějí ale ustoupit od toho, že některé zubní plomby by měly být hrazené pojišťovnami. Požadavek VV už minulý týden zablokoval podle ODS a TOP 09 shodu na reformě. Nečas před schůzkou avizoval, že primární je pro něj dohoda nad reformním programem, až potom je ochoten jednat i o personáliích. Bárta si nedovede představit, že by se lídři k tomuto tématu nedostali.

"Chceme čtyři ministry a personální změny"

„Pan premiér nám slíbil, že na ně dojde po naší konferenci. Jsme připraveni řešit i zdravotnickou reformu. Ovšem v tomto pořadí,“ prohlásila v úterý první místopředsedkyně VV Karolína Peake.

ODS míní, že diskusi o personálních otázkách nelze předřazovat před dosažení shody na reformách tak, aby mohly začít platit v termínech domluvených v koaliční smlouvě. Věci veřejné, jejichž staronový předseda Radek John v dubnu opustil křeslo ministra vnitra a v květnu funkci vicepremiéra, žádají v usnesení ze své víkendové konference „důstojné zastoupení“ strany v kabinetu. Chtějí čtyři křesla, jak stojí v koaliční smlouvě, a nikoli jen dvě. Hrozí odchodem z kabinetu. Strana navíc už dříve vyzvala k odchodu ministrů obrany Alexandra Vondry, zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Proti změnám je podle všeho i ODS, v níž už se začaly ozývat hlasy volající po vyloučení VV z vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám