Hlavní obsah

Schwarzenberg označil účastníky blokád za magory

– PRAHA
Právo,

Směsice tvrdších slov na adresu rakouských odpůrců Temelína, ale žádná eskalace konfliktu s Vídní. To je v kostce pozice české vlády. Nezvykle se ve čtvrtek vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když odcházel z hradní audience.

Článek

Na otázku, zda věří, že odpůrci nezablokují silnice, ministr prohlásil: "Jak ty magory trošku znám, demonstrace budou nekonečně pokračovat, ale ne už na silnici."

Ke kritice české opozice, že vláda ČR je vůči Vídni měkká, uvedl, že měl s rakouskou ministryní zahraničí "velmi tvrdý" rozhovor. "To, co rakouská vláda prohlásila, je pro nás dosti uspokojující," uvedl.

Také premiér Mirek Topolánek odmítl kritiku opozice: "Věřím tomu, že by Filip s Paroubkem nejraději vyhlásili Rakousku válku, ale náš postoj je velmi tvrdý."

Za "typicky" komunistický návrh považuje úmysl KSČM vyzvat řidiče, aby netankovali na našem území u čerpadel ÖMV. Ve čtvrtek se tak vyjádřil předseda Vojtěch Filip.

A co říká ČSSD? "Pánové zaspali a teď to máme," uvedl předseda Jiří Paroubek a obvinil českou diplomacii ze selhání. I když nemá pro rakouské aktivisty pochopení, odmítl přístup komunistů. Návrh na bojkot označil za dětinský, protože by vyvolal jen další protiakci.

Ministr protestoval u rakouské velvyslankyně kvůli diskriminaci

Schwarzenberg také v pátek poslal dopis rakouské velvyslankyni v Česku Margot Klestilové - Löfflerové, ve kterém protestuje proti diskriminaci českých občanů během rakouských blokád hranic.

Šéf české diplomacie tak reagoval na otevřenou žádost novináře Jiřího X. Doležala v týdeníku Reflex, který uvedl, že byl při poslední blokádě hranic "hrubě diskriminován".

Doležal prý ještě s jedním kolegou na hraničním přechodě Wullowitz zablokoval nákladní automobil, který měl bránit průjezdnosti do Čech. Rakouští aktivisté je podle Doležala začali napadat. Policista z Rakouska je prý nenapomenul a nelegitimoval. Naopak odvedl české novináře, čímž znemožnil blokování nákladního auta aktivistů.

"Nebyla to tak strašná věc, ale přeci jen jsem chtěl připomenout, že se nemá dělati," řekl v pátek Schwarzenberg.

Rakousko zaručí volný pohyb přes hranice

Rakouský ministr vnitra Günther Platter po pátečním jednání se svým českým protějškem Ivanem Langrem uvedl, že rakouská strana je rozhodnuta zajistit volný pohyb přes hranice s Českou republikou bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet spor kolem jaderné elektrárny Temelín.

Rakouská vláda se tento týden dohodla na tom, že při protitemelínských demonstracích musí být zajištěn volný pohyb lidí i zboží přes hraniční přechody. "Bylo přijato toto rozhodnutí a já jako ministr vnitra se postarám o jeho prosazení," prohlásil Platter.

Reklama

Výběr článků

Načítám