Hlavní obsah

Politici mají perný den, nejdříve jednání o reformách, večer resuscitaci koalice

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Špičky koalice čeká ve středu odpoledne po další z řady jednání o budoucnosti vlády. Po jednání kabinetu, který bude schvalovat řadu reformních zákonů, se sejde K9. S ohledem na vývoj posledních dní a požadavkům VV, které naznačily, že by mohly koalici opustit, se očekává dlouhé rokování.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV) na jednom z minulých jednání

Článek

Vláda ve středu jedná o návrhu nového občanského zákoníku, zákonu o veřejných zakázkách, sociální reformě či vizi tuzemských ozbrojených sil.

Na už tak nabitý program naváže pravidelné jednání K9.

Když v úterý předal lídr VV Radek John premiérovi Petru Nečasovi (ODS) svou demisi  na post vicepremiéra pro boj s korupcí, představil dva možné scénáře, s nimiž jeho strana na toto jednání půjde.

"Navrhneme, že budeme jen podporovat vládu nebo budeme říkat, že VV by měly mít důstojné zastoupení," řekl John. [celá zpráva]

Schwarzenberg: Menšinová vláda s tichou podporou nemá smysl

V důsledku může dojít k tomu, že zbývající dva ministři VV (Kamil Jankovský a Josef Dobeš) opustí kabinet, ale poslanci budou ve Sněmovně alespoň vládní návrhy po dohodě i nadále podporovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Kabinet v Poslanecké sněmovně

O takovémto scénáři se již v minulosti spekulovalo, nicméně vzhledem k tomu, že reformní potenciál vlády by byl v tomto případě zásadně omezen, nebyl nikdy na pořadu dne.

Menšinová vláda se pochopitelně nezamlouvá ani koaličním partnerům. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tuto variantu nepřímo odmítl. "Nemá smysl dělat něco, co by se muselo před každým hlasováním dohadovat," řekl Právu.

Máme mít čtyři ministry, připomínají VV

Další možností je ono "důstojné zastoupení" ve vládě. Na základě koaliční smlouvy mají VV nárok na čtyři ministerské posty. Po odchodu Víta Bárty z čela resortu dopravy a úterní Johnově rezignaci na post vicepremiéra, jíž předcházelo opuštění postu ministra vnitra, je však jejich zastoupení poloviční. O rekonstrukci kabinetu hovořil svého času i premiér. [celá zpráva]

"Koaliční smlouva jasně říká, že máme čtyři ministry," uvedl před pár dny John s tím, že záleží na dodatku v koaliční smlouvě, který by měl být vytvořen. [celá zpráva]

Nejmenší koaliční strana i nadále opakuje, že má problém s tím, aby v kabinetu setrvávali ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), správce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Odchod Kalouska je zcela nepřijatelný pro TOP 09, dvojice ministrů se nechtějí zbavit ani občanští demokraté. Šéf jejich poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura v ČT konstatoval, že v současné chvíli není jejich odchod reálný. Stranický místopředseda Pavel Drobil by personální změny v kabinetu ponechal až po prosazení reforem. "Schvalme reformy, prohlasujme je ve Sněmovně a pak se bavme, jak má vypadat vláda do konce volebního období," řekl Právu.

Všichni zúčastnění se shodují v jednom - rozhodne postoj premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám