Hlavní obsah

Nečas: Někteří ministři na funkce nestačí, ještě na jaře je vyměním

• Aktualizováno

Kabinet Petra Nečase (ODS) čekají v průběhu jara rošády. Oznámil to v pátek sám premiér pár minut poté, co přijal demisi ministra dopravy Víta Bárty. Změny na ministerských postech zdůvodnil tím, že důvěra v kabinet v očích občanů kvůli skandálům oprávněně opadá, někteří ministři pak na svou práci nestačí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas oznamuje, že přijal demisi ministra dopravy Víta Bárty.

Článek

Ještě v pátek večer budou zasedat koaliční špičky, aby projednaly následující postup.

Otevření „naprosto legitimní“ diskuze očekává Nečas v otázce, zda nadále ponechat Věcem veřejným resort vnitra s ohledem na poslední odhalení MF Dnes. [celá zpráva]

„Chování vlády mohou oprávněně narušit důvěru občanů ve fungování systému. Koalice se musí vzpamatovat. Takto to dál nejde, občané si to nezaslouží, nezaslouží si to lidé, kteří dali hlasy koaličním stranám s jednoznačným úkolem - modernizovat a reformovat zemi,“ řekl důrazně očividně podrážděný ministerský předseda.

Někteří ministři na svou práci nestačí, řekl Nečas

Podle něj je nepřípustné, aby dominovaly spory mezi stranami a skandály nad každodenní prací.

„Za dobu existence tohoto kabinetu od 13. července je zjevné, že někteří ministři na své úkoly nestačí ,“ řekl Nečas a dodal, že ještě v průběhu jara nastanou další personální změny.

Dobeš: Já rezignovat nebudu

Ozývaly se například hlasy, že by měl skončit ministr školství Josef Dobeš coby nejbližší Bártův spolupracovník a bývalý personalista a psycholog ve firmě ABL. Takový požadavek vznesl například Stanislav Polčák z TOP 09 a Starostů.

„V žádném případě nebudu na svoji funkci rezignovat, nic jsem neprovedl, rezignoval bych pouze v případě, že bych nedotáhl do zdárného konce projekt státních maturit. Ten je mou odpovědností,“ řekl Právu Dobeš s tím, že k situaci ve své straně se už nebude vyjadřovat.

ČTĚTE TAKÉ:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám