Hlavní obsah

Podoba úřadu zaváněla trafikou, zdůvodnil Johnovu rezignaci poslanec Paggio

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radek John se minulý týden rozhodl pro rezignaci na post vicepremiéra pro boj s korupcí. "Podoba úřadu, tak jak se rýsovala v posledních týdnech, a malé pravomoci pro jeho šéfa skutečně zaváněly trafikou, a proto ho Radek John odmítl," zdůvodnil Johnovo rozhodnutí jeho spolustraník Viktor Paggio. Úřad tak nejspíš vůbec nevznikne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

Plánovaný výbor pro koordinaci boje s korupcí s největší pravděpodobností zřízen vůbec nebude. "Když se předsedovi koaliční strany nepodařilo u pana premiéra vyjednat volnou ruku při volbě spolupracovníků a reálné pravomoci, pochybuji, že to zvládne kdokoliv jiný."

Místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová se nechtěla k osudu úřadu vyjádřit s tím, že bude teprve předmětem následujících jednání. Jasno neměl ani další místopředseda Jiří Vejmelka. "Opravdu nevím. Všechny okolnosti, které se týkají koaličních věcí, jsou v jednání," uvedl mluvčí Věcí Veřejných.

Zároveň odmítají, že by se jednalo o trafiku pro odstoupivšího ministra. "V žádném případě to nebyla žádná zamýšlená trafika," řekl mluvčí nejmenší parlamentní strany Jakub Žižka. "Úřad navíc vznikl z popudu pana premiéra Nečase."

Výbor pro koordinaci boje s korupcí nebyl dosud oficiálně zřízen. "Radek John měl představit statut a jednací řád nového výboru do konce května a vláda jej měla následně zřídit. Nicméně to se nestalo, takže o něm vláda nejednala a úřad nebyl nikdy zřízen," upřesnil mluvčí vlády Jan Osúch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám