Hlavní obsah

Advokáti se poprvé předvedli v nových talárech

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Trochu jako na módní přehlídce to vypadalo o přestávce jednání Ústavního soudu v Brně. Zatímco se plénum odešlo poradit o projednávané stížnosti na platnost komunálních voleb, stali se dva přítomní advokáti Petr Toman a Jiří Všetečka centrem pozornosti kamer a fotoaparátů. Bylo to díky novým talárům, v nichž se zástupci české advokacie představili vůbec poprvé.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Advokáti Jiří Všetečka a Petr Toman (vlevo) poprvé na jednání Ústavního soudu se předvedli v nových talárech.

Článek

„Nebylo lepší příležitosti, než si nový talár vzít právě na jednání pléna Ústavního soudu," vysvětlil Petr Toman.

"Myslím, že je to krásná premiéra a my jsme té situace využili a talár jsme poprvé předvedli. Advokacie je velmi konzervativní staré řemeslo stejně jako soudci a státní zástupci. Přesto soudci a státní zástupci talár mají a my jej nemáme. Dlouhá léta jsme viděli propastný rozdíl zejména u trestních soudů mezi státními zástupci, dříve prokurátory, kteří měli talár, a mezi obhájci, kteří talár neměli," řekl Toman.

Ostatně i to bylo cílem a důvodem, proč advokáti talár neměli za minulého režimu. Mělo být i tímto ukázáno, kdo vládne v naší zemi.

"Ta doba je pryč a právě proto, aby byla zachována rovnost stran u soudu, musí mít i advokát talár. Dalším důvodem je i určitá důstojnost. Domnívám se, že advokát v taláru se bude chovat přece jen poněkud jinak, než v džínách a triku,“ uvedl advokát.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Advokáti Jiří Všetečka a Petr Toman (v brýlích) předvádějí nové taláry

Podle jeho kolegy Jiřího Všetečky jsou taláry pohodlné a vzdušné a dobře se nosí. Taláry, jejichž vzor má ochráněný Česká advokátní komora, se advokátům nabízejí ve dvou na první pohled nerozeznatelných, nicméně kvůli kvalitě použité látky rozdílných cenách a povinnost nosit je na jednání platí od 1. června.

Ani jeden z advokátů však nevěděl, kolik jeho talár stál a vlastně ani které provedení mají na sobě. Oba se shodli na tom, že ceny levnějších se pohybují kolem dvou a ceny dražších kolem čtyř tisíc korun. „Ostatně advokát, který by neměl na takový talár peníze, myslím nemá v této profesi co dělat,“ dodal se smíchem Všetečka.

Ten však byl jako zástupce obecního úřadu v Hřensku u Ústavního soudu tentokrát neúspěšný. Volby se tam po ústavní stížnosti občanských demokratů, které zastupoval Toman, budou zřejmě opakovat znovu. Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti, která poukazovala na to, že se před volbou přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho nových obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám