Hlavní obsah

Inspekce začala řešit skandál v protikorupční policii

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspekce policie začala naplno prověřovat, jakou roli sehrál v kauze podezření z tunelování speciálního fondu na výplaty informátorů v elitním protikorupčním útvaru jeho bývalý ředitel Libor Vrba a exnáměstek Tomáš Krůl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důstojníci inspekce už totiž od současného vedení protikorupční policie dostali výsledky kontroly, která možné vysávání fondů odhalila.

„Mohu potvrdit, že jsme zmíněné materiály ve čtvrtek převzali a věcí jsme se začali intenzívně zabývat,“ řekla Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

O kauze informovalo Právo v souvislosti s nedávnou sebevraždou elitního detektiva protikorupční policie Milana Krále, který podle závěrů auditu nařízeného novým šéfem útvaru Tomášem Martincem během uplynulého roku z fondu určeného na výplaty policejních informátorů čerpal pravidelně desetitisícové částky. [celá zpráva]

Právě Vrba s Krůlem mu žádosti podepisovali a na inspekci teď bude, aby zjistila, zda tím nepřekročili zákon. Martinec už dříve výsledky kontroly označil za závažné a inspekci je předal s podezřením na spáchání trestného činu.

Sám Vrba jakékoliv pochybení odmítá. Uvedl, že čerpání peněz ze zvláštního fondu bylo vždy v souladu s interními předpisy.

Vrba by mohl šéfovat Generální inspekci

Prověřování Vrby inspekcí má přitom poněkud pikantní nádech, právě o bývalém šéfovi protikorupční policie se totiž v zákulisí již delší dobu hovoří jako o možném kandidátovi na místo ve vedení nově vznikající Generální inspekce.

Ta by měla od Nového roku na základě koaličních dohod kompletně převzít pravomoci současné inspekce a vyšetřovat trestnou činnost policistů, ale nově také celníků, vězeňských dozorců a příslušníků dalších ozbrojených sborů. Premiér Petr Nečas (ODS) se k tomu už před časem odmítl vyjádřit s tím, že jde o předčasné spekulace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám