Hlavní obsah

Bárta dvě hodiny vysvětloval policistům rozdávání půjček

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr dopravy a neformální lídr strany Věci veřejné (VV) Vít Bráta strávil minulý týden přes dvě hodiny na služebně protikorupční policie, kde vysvětloval, proč poskytl poslancům VV statisícové částky, které označil za půjčky. Bárta podával policistům vysvětlení podle informací Práva v pondělí 18. dubna, a to v souvislosti s trestním oznámením, které na něj postupně podali nyní již nezařazení poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Vít Bárta (VV)

Článek

První z nich měl před několika týdny od Bárty dostat v obálce 170 tisíc korun, Kočí dokonce půl miliónu. Oba tvrdí, že se je Bárta pokusil uplatit.

„Sdělil jsem policii vše, na co jsem byl tázán. Bylo to informačně vyčerpávající dvouhodinové podání vysvětlení. Zdůraznil jsem tam to, že jsem na poslaneckém klubu přede všemi nabídl, že pokud má jakýkoli poslanec problém, tak že jsem mu k dispozici, a v tomto duchu jsem informoval i policii,“ řekl Právu Bárta.

Doplnil, že detektivům zopakoval svá dřívější veřejná tvrzení, podle nichž byly jeho peníze pro Škárku a Kočí nezištné půjčky kamarádům. „Odvažuji se tvrdit, že jsem i k tomu důvodu policii podal jasné vysvětlení. Žádné překvapivé informace ale nezazněly,“ podotkl Bárta.

Otázka sledování politiků na Praze 1

Policisté se jej prý kromě peněz pro Škárku a Kočí ptali také na údajné sledování politiků z Prahy 1 firmou ABL v roce 2006, kdy byl Bárta spolumajitelem této bezpečnostní agentury. Podezření ze špiclování bývalých starostů Petra Hejmy a Filipa Dvořáka (oba ODS) zmínil ve svém oznámení Škárka.

„Ano, padly otázky týkající se Prahy 1, respektive trestního oznámení pana Škárky v té věci ohledně sledování, jinak se na nic konkrétního kolem ABL nevyptávali,“ uvedl Bárta na dotaz Práva, zda policie řeší i angažmá ABL v této kauze.

Protikorupční policisté už podle ředitele tohoto útvaru Tomáše Martince vyslechli všechny hlavní aktéry případu, tedy Škárku, Kočí i zatím jediného podezřelého, kterým je právě Bráta.

Bártovi hrozí až šest let vězení

„Na základě jejich výpovědi teď rozšiřujeme okruh osob, které k tomu budou dál vypovídat. Tím netvrdím, že jde o další potenciální lidi, kteří také brali peníze, ale jsou to spíš ti, kteří k tomu mohou ještě podat nějaké vysvětlení, ať už v prospěch, či neprospěch,“ poznamenal Martinec.

Dodal, že policie věc i nadále prověřuje s podezřením na dva trestné činy, přičemž z podplácení je podezřelý Bárta. Pokud by věc skončila u soudu, hrozilo by mu až šestileté vězení. Druhým skutkem je neoprávněné nakládání s osobními údaji a týká se onoho sledování politiků z Prahy 1. Tam zatím policie nikoho jako podezřelého neoznačila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám