Hlavní obsah

Poslanec Bárta jednal s odbory: mejdan bankovních domů nepřipustíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec Vít Bárta (VV) svolal na středu schůzku s odboráři, aby si s nimi prošel některé aspekty sociálních reforem. Bárta, který není ani ministrem, ani předsedou strany, vysvětlil, že se stal zmocněncem VV pro reformy a s odboráři si chtěl vyjasnit, proč opustili nedávnou schůzku tripartity. Odbory pak ujišťoval, že jeho strana nedovolí, aby se z reformy důchodů stal „mejdan bankovních domů“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta

Článek

„Konkrétně jsem se chtěl seznámit s důvody, proč odbory přerušily jednání tripartity,“ vyložil Bárta Právu jeden z hlavních bodů jednání s odbory.

Podle Bárty však byla řeč vedena zejména kolem komerčního pilíře důchodové reformy, v jehož rámci by si lidé měli spořit na penzi u soukromých fondů. Odboráře podle svých slov ujistil, že VV se zasadí, aby se z druhého pilíře nestal „mejdan bankovních domů“ a že s nimi bude ještě o reformě jednat.

„Snažil jsem se odborářům vysvětlit, že několik posledních týdnů spojených s řešením vládní krize zajistilo to, že některé dokumenty, které šly na jednání tripartity, jsou velmi syrové a v koalici o nich ještě musí být řeč. Pro nás bylo důležité se pobavit o některých konkrétních rozměrech reforem, které nás v nejbližších dnech v rámci koalice čekají,“ řekl Právu Bárta.

Bárta: chceme komerční pilíř výhodný pro občany

Na reformu, z níž jsou hotové pouze hlavní body, se snesla vlna kritiky. Lidé by si podle plánu koalice mohli spořit v soukromých fondech tři procenta ze sociálního pojištění a k tomu by si přidávali dvě procenta z příjmů. Spoření nebude povinné, o což finanční ústavy usilovaly, ale pokud se k němu člověk jednou rozhodne, nebude možnost, jak z něj vystoupit.

Podle Bárty VV nemíní zpochybňovat uzavřené koaliční dohody. „Komerční pilíř být musí, nicméně s odbory jsme debatovali o tom, že jeho konkrétní podobu koalice neschválila. Pro VV je to klíčové téma koaličních jednání a nechceme připustit to, aby byl (komerční pilíř) mejdanem bankovních domů, ale aby byl jednoznačně výhodný pro občany,“ dodal.

Protože návrh nemá zatím žádnou podobu, není jasné, pro jakou skupinu lidí bude soukromé spoření na penzi výhodné a jak přesně bude systém fungovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám