Hlavní obsah

Koalici při nočním jednání zachraňoval Schwarzenberg

Právo, ada, luk, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak vlastně probíhalo koaliční jednání o pokračování vlády z pondělní noci? Představitelé ODS si brali hodinové pauzy, aby vývoj projednali se stranickým grémiem, jehož zástupci seděli ve vedlejší místnosti v Kramářově vile. „Občanští demokraté byli jak rozbitá gramofonová deska. Dokola a dokola opakovali totéž,“ řekl Právu jeden z účastníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

„Včera byla velmi krvavá debata, aby odešel Vondra. To se nestalo. Také to vypadalo, že odejde společně Dobeš s Fuksou. Vypadá to ale, že se Fuksa nakonec vyřeší právě rekonstrukcí vlády,“ uvedl zdroj Práva.

Kubice byl jedním ze šesti jmen, se kterými pro vnitro přišla ODS. Podle informací Práva byli dalšími adepty místopředseda pražského vrchního soudu, někdejší ministr v Zemanově a Grossově vládě Jaroslav Bureš, předseda pražského městského soudu Jan Sváček, náměstek ministra obrany a někdejší šéf tohoto resortu v Topolánkově vládě Jiří Šedivý, první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider a bývalý předseda české advokátní komory Vladimír Jirousek.

Véčkaři pak do licitace vhodili jméno náměstka ministra spravedlnosti Filipa Melzera, odborného asistenta olomoucké Palackého univerzity.

Ještě před tím se mezi véčkaři hovořilo o tom, že post ministra vnitra by mohl získat buď ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, anebo pražská volební tvář VV Markéta Reedová.

Podle informací Práva byla atmosféra jednání velmi dusná. Véčkaři požadovali také výměnu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. A to patrně v reakci na zveřejněnou nahrávku Kristýny Kočí, kde říkala, že sice Vít Bárta má pod palcem vnitro, ale „oni mají justici, proto ten Pospíšil“. Místo něj navrhovali Melzera s tím, že Pospíšil by mohl zůstat v pozici šéfa legislativní rady vlády.

Podle zdrojů Práva byla atmosféra natolik napjatá, že to občas vypadalo na krach. V jednu chvíli Bárta varoval, že ještě tak dvě, tři další schůzky a koalice by možná mohla najít shodu. To ale rozčílilo především zástupce TOP 09, takže předseda Schwarzenberg při separátním jednání s šéfy ODS a VV pohrozil odchodem své strany z vlády, pokud k dohodě nedojde hned.

Právě Schwarzenberg požádal na jednání o milost pro Dobeše v zájmu zachování koalice. Premiér podle svých včerejších slov vyhověl, protože by ODS zůstala v odmítání Dobeše ve vládě osamocena.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministrem vnitra bude Jan Kubice

Ministrem vnitra bude Jan Kubice. Vystřídá předsedu Věcí veřejných Radka Johna. V noci na úterý se na tom podle ČTK dohodly koaliční špičky. John bude...

Výběr článků

Načítám