Hlavní obsah

Véčkaři se referenda o přeskupení vlády nedočkají

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci Věcí veřejných - strany přímé demokracie - tentokrát nedostanou možnost vyjádřit se ke změnám ve vládě. Mluvčí VV Jakub Žižka to zdůvodnil tím, že během krize nezbylo vyjednavačům příliš prostoru k manévrování.

Článek

Loni v létě přitom véčkaři schvalovali v referendu koaliční smlouvu, což podstatně koaliční partnery i širokou veřejnost napínalo. Podle Žižky ale personální obměna véčkařské „ano“ nevyžaduje.

„Situace během vládní krize byla tak složitá a komplikovaná, že nešlo u koaličních partnerů prosadit takovou podmínku. Kromě toho to loňské referendum bylo k programu, ale teď se to týká personálií, program se nemění,“ sdělil Novinkám Žižka.

Věci veřejné se svými referendy na podporu idejí přímé demokracie proslavily, pro některé znalce jsou však projevem populismu.

Problémy činí referenda i vedení strany. Své véčkaře sice nenechávají hlasovat o kontroverzních tématech, ale vnitřní stanovy dávají véčkařům do rukou významné pravomoci.

Například hlasují v referendu předsedu strany nebo schvalují program koaliční vlády. To se stalo poprvé loni v létě, po dlouhém a podrobném vyjednávání koaličních stran došlo na pověstné „klikání“, nakonec véčkaři koaliční program podrželi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám