Hlavní obsah

Demisi více členů vlády bych musel přijmout, připustil Klaus

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako nečekané překvapení označil v sobotu na výročním sněmu ODS Vysočina ve Stříteži u Jihlavy prezident Václav Klaus páteční rozhodnutí premiéra Nečase odvolat z vlády všechny tři ministry Věcí veřejných.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Klaus navštívil výroční sněm ODS Vysočina k 20. výročí jejího vzniku.

Článek

„To, co se stalo v pátek večer, bylo pro mě rozhodně nečekaným překvapením,“ prohlásil Klaus. Ten řekl, že se s premiérem Nečasem krátce předtím domluvil na tom, že mu v pondělí přinese pouze demisi ministra dopravy Víta Bárty. „O ničem dalším jsem od něj informován nebyl a doufám, že pan premiér má plán B,“ prohlásil Klaus, který zároveň dementoval, že by už Bártovu demisi odmítl. „Je to nesmysl, protože žádná demise ještě na papíře neexistuje, tudíž jsem ji ani nemohl odmítnout. Odmítnout demisi člena vlády je podle něj výrazný politický krok a nic takového se nestalo,“ tvrdí Klaus.

Ten připustil, že demisi více členů vlády by zřejmě musel přijmout. „Já myslím, že ta vláda je zralá na jisté přeskupení. Zároveň si ale nejsem jist, zda je možné přeskupovat ve velkém vládu, aniž by se nějak přeskupovala vládní koalice a to je věc, o které informován nejsem a spekulovat o ní nebudu,“ dodal prezident.

Podle něj nastává vážná vládní situace, která byla rozehrána zákulisními intrikami, což zhodnotil jako velmi špatné a nesportovní. „Já bych si jen moc přál, abych byl jako prezident ujištěn, že ti, kteří tuhle hru rozehráli, ví, jaký bude následující krok. Já aspoň doufám, že ti všichni následující kroky znají. Já je neznám, “ podotkl Klaus, který odmítl spekulovat o tom, kdo za vyvoláním vládní krize stojí.

Zároveň podotkl, že i jemu podobně jako ODS vadí napojení některých členů vlády na firmu ABL. „Je to ale jen jedna z mnoha věcí, které mi vadí. Pokud by se ale všechno zúžilo jen na tuto věc, tak by to zásadní změnu naší politické situace neznamenalo,“ řekl. Zároveň důrazně odmítl, že by s Bártou měl jiný než formální vztah. „Nemám sebemenší důvod říkat teď něco nepřátelského vůči panu Bártovi, ale výroky o našem přátelství jsou legrační,“ uzavřel Klaus, který na sněm přijel na pozvání vysočinského předsedy ODS Ivo Strejčka a strávil na něm dvě hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám