Hlavní obsah

Senátoři schválili zákaz nových syntetických drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve středu odsouhlasili novelu zákona, která přidává na seznam zakázaných látek 33 nových syntetických drog. Zákon nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nabídka v jednom z obchodů

Článek

Novelu podpořilo 67 z 69 přítomných senátorů, nicméně návrhu předcházela rozsáhlá debata. Někteří senátoři upozorňovali zejména na malou operativnost nynějšího systému, kdy musí zdlouhavě docházet ke změně zákona.

Ministerstvo nicméně připravuje komplexní novelu, která by umožňovala rozšiřovat seznam zakázaných látek formou ministerské vyhlášky.

Novela do seznamů omamných a psychotropních látek doplňuje celkem 33 položek. Mezi látkami, které by měla novela zakázat, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron nebo salvinorin A.

Podle spoluautora a předkladatele poslanecké novely Pavla Béma (ODS) jsou to syntetické kanabinoidy a amfetaminy. Novela také doplňuje seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o lokální anestetikum ketamin.

Projednání na plénu Senátu předcházelo jednání ve výborech. Zatímco zdravotnický výbor novelu doporučil ke schválení, členové ústavně-právního výboru byli v úterý opačného názoru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám