Hlavní obsah

Neberte peníze mladým rodinám, žádají Kalouska i poslanci TOP 09

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členům poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové se nelíbí, že chce jejich ministr financí a místopředseda strany Miroslav Kalousek zrušit v rámci daňové reformy podporu hypoték. Rozhodli se proto, že dají svůj nesouhlas najevo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík

Článek

„Navrhli jsme panu ministrovi, aby zvážil, zda by mohlo dojít k případným změnám,“ řekl v úterý na tiskové konferenci šéf klubu Petr Gazdík. Podle něj totiž chystaná změna sazeb DPH zdraží bydlení, přičemž TOP 09 a Starostové by měli podporovat mladé rodiny.

„Návrhy ministrů TOP 09 nejsou žádnou mantrou,“ dodal předseda sněmovního regionálního výboru Stanislav Polčák. Podle místopředsedkyně rozpočtového výboru Heleny Langšádlové sice členové klubu stojí za daňovou reformou ministra financí, ale otázky bydlení je trápí a proto prý chtějí změny.

Polčák poznamenal, že sám má hypotéku do tří miliónů korun a nerad by do budoucna patřil mezi zvýhodněnou skupinu jen proto, že smlouvu uzavřel již dříve. Poslanci TOP 09 se shodují, že lze ještě diskutovat, zda by hranice pro odpočet hypotéčních úroků zůstala jako dnes 300 tisíc korun, nebo by mohla být nižší. Za optimální by považovali 100 tisíc ročně.

„Nejde nám o podporu výstavby vil, ale průměrných domácností,“ uvedl Polčák s tím, že právě pro tyto případy je hranice 100 tisíc odpovídající, neboť většina lidí si odepisuje zhruba padesát tisíc korun ročně z daňového základu.

A co na to Kalousek? Podle Gazdíka o stanovisku klubu ví. „Myslím, že pan ministr nám k tomu dá vlastní komentář,“ poznamenal Polčák.

Podle informací Práva je nanejvýš pravděpodobné, že ministr financí na návrh svých poslanců kývne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám