Hlavní obsah

Odvolejte mého náměstka, žádá po ministrovi šéfka plzeňských žalobců

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Osm let stojí Pavel Tolar jako náměstek po boku šéfky plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelené. Teď se ale od své nadřízené dočkal studené sprchy. Zelená podala na ministerstvo spravedlnosti návrh na jeho odvolání. Proč? To zatím nikdo nechce říci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

O návrhu rozhodne ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Dokud ministerstvo o mém návrhu nerozhodne, nechci se k tomu blíže vyjadřovat,“ reagovala v pondělí Zelená. Potvrdila pouze, že se jedná o ryze pracovní záležitost, která nesouvisí se žádným kárným proviněním. „Každý vedoucí má právo si vybrat, s kým chce spolupracovat. Toho člověka nechci nijak špinit, to by bylo vůči němu nespravedlivé,“ dodala Zelená.

Tolara se Právu nepodařilo zastihnout. Podle sekretářky čerpá řádnou dovolenou. Právo oslovilo i několik dalších plzeňských žalobců, ale nikdo z nich nechtěl tuto záležitost komentovat. Shodli se ale v jednom, k dobré atmosféře na úřadu to rozhodně nepřispěje.

Ministerstvo nechce důvody návrhu komentovat

Podle tiskové mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové byl návrh okresní státní zástupkyně Plzeň-město Antonie Zelené na odvolání Pavla Tolara z funkce náměstka podán v souladu se zákonem o státním zastupitelství. „Ten stanoví, že náměstky vrchních, krajských a okresních státních zástupců jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti na návrh vedoucího státního zástupce, o jehož náměstka se jedná,“ vysvětlila Palečková.

Na ministerstvo byl zmiňovaný návrh doručen 9. března. „Tímto dnem bylo ve věci zahájeno správní řízení. V tuto chvíli nelze předjímat, kdy ministr spravedlnosti fakticky rozhodne. Případ se totiž může prodlužovat například v důsledku sběru podkladových materiálů,“ uvedla dále Palečková.

Jak doplnila, s obsahem návrhu se musí nyní v prvé řadě seznámit účastník řízení, který má právo se k němu vyjádřit. „Proto ministerstvo zaslalo Pavlu Tolarovi návrh na jeho odvolání a současně ho požádalo o zaslání stanoviska k tomuto návrhu, a to ve lhůtě 20 dnů ode dne doručení,“ upřesnila Palečková.

Důvody pro odvolání Tolara ale uvést nechtěla. „Nebylo by ze strany ministerstva korektní zveřejňovat obsah návrhu dříve, než se s ním seznámí účastník správního řízení,“ prohlásila mluvčí ministerstva.

Zelená je pověstná důrazem na dodržování pracovní morálky u svých podřízených. Na řadu z nich už také podala kárnou žalobu za nečinnost. Z taláru například svlékla i svého bývalého předchůdce Petra Moronga. Před dvěma lety si ji vybral ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po kterých ministerští úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám