Hlavní obsah

Jandák se pustil do křížku s „pravdoláskaři“ kvůli filmu Odcházení

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stínový ministr kultury za ČSSD a poslanec Vítězslav Jandák vyvolal pořádný rozruch, když na svém facebooku nevybíravě zkritizoval tzv. pravdoláskaře v souvislosti s novým filmem Odcházení, který Václav Havel natočil podle své stejnojmenné divadelní hry. Jandák si nebral servítky ani vůči Havlovi.

Vítězslav Jandák vysvětluje své výroky o "láskopravdařích"Video: Jiří Ovčáček, Právo

 
Článek

Jandáka rozohnila pochvalná recenze filmu Odcházení v Lidových novinách. „Pravdoláskařské Lidovky aneb Völkischer Beobachter české žurnalistiky zaplakaly dojetím nad filmem, o jehož umělecké kvalitě se dá skutečně dlouhodlouze hovořit. Ale natočil ho V. Havel a to, zdá se, Gruppenführerovi pravdy lásky Machalické (recenzentka LN Jana Machalická, pozn, red.), zvané Kyselice stačí. Pěkný den, přátelé,“ napsal Jandák na svůj facebook.

Odmítl, že by šlo o závist. Jde prý o vyjádření údivu. „Nad tím, co vše je schopen člověk, o jehož dramatičnosti mám velké pochybnosti, natočit a vyplodit, a o čemž by každý soudný člověk řekl, že  je to brak. To, že každý ví, že král je nahý, a přesto o něm hovoří jako o oblečeném do zlata, je jen smutným svědectvím doby,“ nebral si Jandák servítky.

Vysvětlil přitom, že s Havlem nesouhlasí od roku 1992. „Většina lidí o mně ví, že jsem odpůrcem podobně jako V. Klaus toho pelechu Pravdy a Lásky, které se svým pokryteckým pseudohumanismem a čecháčkovským humorem zaplavují ČR vlnou neuvěřitelného pokrytectví a přetvářky,“ vyznal se Jandák.

Kritici: Jandák se chová nenávistně

Za své výroky si Jandák vysloužil kritiku. Pustil se do něj herec Pavel Landovský který podle serveru parlamentnilisty.cz označil Jandáka za „kokotführera“. Odsouzení se Jandák dočkal také od zastupitele Prahy 10 Martina Uhlíře (TOP 09). Podle něj se Jandák zachoval krajně nedůstojně a nenávistně.

Stínový ministr kultury ale slova zpět nebere. „Asi pocit říct něco, co si většina lidí dlouho jenom myslela a nevyslovila to. A já jsem taková povaha, že jsem to řekl. To mé první vyjádření nebyl žádný útok na Václava Havla, ale na dílo, které natočil, o kterém si myslím, co si o něm myslím,“ řekl Jandák na dotaz Novinek.cz, co ho k výrokům vedlo.

„Láskopravdaři, jak jsme je kdysi nazval, se o mě vyjadřovali špatně vždycky. A já jsem si jenom teď řekl, proč mám do sebe nechat kopat, tak o nich začnu mluvit otevřeně. A začal jsem o nich mluvit otevřeně. Zvláštní je, že se ke mně připojilo 80 procent lidí,“ doplnil Jandák.

Z prudkých reakcí na své příspěvky na facebooku si Jandák hlavu neláme, uvedl, že je to právo přispěvatelů, ač byli podle něj někteří sprostí. Nezanevřel ani na Landovského, který volil při komentování Jandákova počínání ostřejší výraz. „Přesto říkám, mám Pavla Landovského rád,“ sdělil Jandák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám