Hlavní obsah

Sníh a náledí komplikují dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následky nočního sněžení, mrznoucí déšť či déšť se sněhem komplikují dopravu na mnoha místech Česka. Na horských silnicích řidiči bojují až s osmicentimetrovou vrstvou čerstvého sněhu, na jihu Čech se pak potýkají s náledím a na východní Moravě se sníženou viditelností.

Článek

V českých horách přes noc napadla vrstva čerstvého sněhu, který teď komplikuje situaci na cestách. V Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích až osmicentimetrová vrstva. Na slabší vrstvu sněhu by se připravit řidiči, kteří pojedou po cestách druhých a třetích tříd v okolí Lanškrouna, Vysokého Mýta a Železných hor.

Teploty se zde ráno pohybovaly okolo minus tří až tří stupňů. Fouká převážně slabý vítr a na většině území východních Čech je zataženo.

V noci sněžilo i na Vysočině. Na Pelhřimovsku a Žďársku by si řidiči měli dát pozor na zbytky sněhu po pluhování, o ostatních okresech jsou silnice mokré. Na Žďársku se podle meteorologů vyskytuje mrznoucí mlha. Teplota vzduchu se po ránu pohybuje mírně nad bodem mrazu. Na většině území prší, místy padá mrznoucí déšť, nebo déšť se sněhem.

Zbytky rozbředlého sněhu leží také na některých silnicích v Olomouckém kraji. Na většině území Olomouckého kraje je v sobotu ráno zataženo a bez srážek. Teploty se v regionu pohybují od minus tří do čtyř stupňů nad nulou.

Na jihu Čech místy komplikuje dopravu náledí

Na jihu Čech dnes sjízdnost silnic místy komplikuje rozbředlý sníh, který ve vyšších polohách namrzá. Zejména na Šumavě jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností a zimní výbavou. V nižších polohách v noci silně pršelo, podle informací ŘSD jsou někde silnice zaplavené, třeba u Lišova na Českobudějovicku.

Teploty se po ránu pohybují od plus dvou stupňů na Českobudějovicku po minus tři na šumavském Churáňově. Je zataženo, na Českobudějovicku prší, v polohách nad 500 metrů nad mořem sněží. Oblačnost se přes den udrží, postupně přibude déšť či déšť se sněhem.

Pozor by si měli dát i řidiči na Zlínsku, kde padá déšť se sněhem. Většina vozovek v regionu je mokrá po chemickém ošetření, na některých řidiči narazí na zbytky sněhu.

Déšť se sněhem hlásí silničáři z Valašska, Zlínska a Kroměřížska. Dohlednost v těchto regionech je snížena vlivem srážek. Na Kroměřížsku si řidiči musejí dávat na vedlejších silnicích, na kterých leží ve vyšších polohách zbytky ujetého sněhu.

Na většině území Zlínského kraje je v sobotu ráno zataženo. Teploty se v regionu pohybují od minus jednoho do dvou stupňů nad nulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám